HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Ergenekon savcısı 'Zekeriya Öz ve Celal Kara' için difüzyon mesajı

Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın Ermenistan'a kaçtıkları tespit edilmişti. Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesi için Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı’na difüzyon mesajı yolladı.

Eski Ergenekon savcısı 'Zekeriya Öz ve Celal Kara' için difüzyon mesajı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı meslekten ihraç edilen savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" gerekçesiyle tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarıldı. Artvin Valisi Kemal Cirit, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında "örgüt kurma"iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirdi.

Diğer yandan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yazdı. Yazıyla Öz ve Kara'nın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek Türkiye'ye iadesi için girişimlerde bulunulması talep edildi.

Difüzyon nedir?

Difüzyon Mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.

NELER OLMUŞTU?

Türkiye Zekeriya Öz hakkında yakalama kararı çıkarıldığını konuşurken Artvin’den flaş bir haber geldi. Eski Savcı Celal Kara ve Zekeriya Öz’ün dün gece Gürcistan’a geçiş yaptığı ve konu hakkında Gürcü polisine bilgi verildiği öğrenildi. Olayı Artvin Valisi Kemal Cirit, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Vali Cirit Zekeriya Öz ve Celal Kara gece saat 03.00 sıralarında Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a geçtiğini duyurdu.

RAKAMLARLA ERGENEKON DAVASI

Ergenekon davasında yargılanan sanıkların ve avukatların yaptığı ortak çalışma sonucunda, Kasım 2012’de açıkladıkları raporda yer verilen rakamlar şöyle:

100 binden fazla telefon izlendi.
60 bin telefon dinlendi.
3 bin kişi hakkında takip yapıldı.
1360 kişi ifade verdi.
588 kişi tutuklandı.
7 sanık ifadesini veremeden öldü.
7 sanık kansere yakalandı.
Onlarca sanık çeşitli hastalıklardan ötürü tedavi görmek zorlunda kaldı.
19 iddianamenin toplam sayfa sayısı 17 bini aştı.
Davanın ek klasör arşivi 5 terabayt büyüklüğüne ulaştı. Bu, 9 milyon sayfa belge demek.
Davada 44 gizli tanık vardı.
600’ü aşkın duruşma yapıldı. Bu, Türk Yargı Sistemi’nde yaklaşık 150 yıllık ağır ceza yargılamasına denk geliyor.

ZEKERİYA ÖZ KİMDİR?

Zekeriya Öz Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamladı. Babası Bursa'da esnaflık yapan Zekeriya Öz, 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. 1997'ye kadar Bursa Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yaptı. 1997 yılında Hakim ve Savcılar Sınavı'nı kazandıktan sonra Bursa Barosu'ndaki kaydını sildirip savcı oldu.

1999 yılının Ağustos ayında kısa dönem askerlik hizmetine başladı. Askerliğe 114,5 kilo olarak başlayan Zekeriya Öz görevinin 12. gününde çeşitli sağlık nedenleriyle sağlık kurulunun karşısına çıktı. Kendisine 3 ay süreyle hava değişimi verilmiş ve verilen sürede istenen kilolara inememiştir. Bunun üzerine 2 kez daha üçer aylık hava değişimi verilmiş ve durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle Mayıs 2000'de eksojen obezite tanısıyla askerliğe elverişsizdir raporu verilmiştir. İlk görev yeri Çine'ye 26 Eylul 1995 tarihli ve 22416 sayili Resmi Gazete'de yazılı kararla atanan Zekeriya Öz, Çine'den sonra Mutki'ye 2 Temmuz 1998 tarihli ve 23390 sayılı Resmî Gazete'de yazılı kararla gönderildi. Mutki'de iki yıl görev yaptıktan sonra Balıkesir, Bigadiç'e atandı.

ERGENEKON'UN BAŞINDAYDI

Zekeriya Öz 2004 yılında İstanbul, Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu. El-Kaide üyesi El Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle dava açtı. İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagoglar ve HSBC'ye, bombalı saldırı düzenleyen El-Kaide militanları Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş'un Suriye'ye Sakka'nın yanına gittiğini tespit etti. Zekeriya Öz 12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılardan biridir.

Mart 2011’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliği görevine atanana kadar ülkenin gündemindeki soruşturmaları O yürüttü. Son olarak ortaya çıkan büyük yolmsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardındaki isimde oydu. HSYK daha sonra adli yargı kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü,özel yetkilerini alarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atadı. Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne ise Ergenekon, Askeri Casusluk ve Fuhuş Çetesi soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen atandı. 12 Mayıs 2015 tarihinde HSYK tarafından yapılan açıklamada Zekeriya Öz'ün meslekten ihraç edildiği bildirildi.

ERGENEKON'UN İLK SAVCISIYDI

Bir ihbar üzerine Haziran 2007’de başlayan Ergenekon soruşturmasının ilk savcısı olan Öz, soruşturmayı yürüttüğü 4 yıl boyunca sık sık gündeme geldi. Ergenekon soruşturmasını yürüttüğü 4 yıl boyunca hakkında birçok suç duyurusu yapılan ve tazminat davası açılan Öz, Ergenekon’a ilişkin hazırlanan 16 iddianamenin 8’inin altına imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliği görevine atandıktan sonra medyada çok yer almayan Öz’ün ismi 17 Aralık 2013’de yapılan yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin operasyon nedeniyle yeniden gündeme geldi.

17 ARALIK SORUŞTURMASININ KOORDİNATÖR SAVCISIYDI

Öz’ün başında bulunduğu Kaçakçılık-Narkotik Bürosu savcılarından Celal Kara, şarkıcı Ebru Gündeş’in eşi iş adamı Rıza Sarraf, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Halk Bankasın Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da arasında bulunduğu 21 kişi ile yine Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de arasında bulunduğu 27 kişi hakkında iki ayrı soruşturma kapsamında 17 Aralık 2013’de operasyon talimatı verdi. Kara tarafından yürütülen iki ayrı soruşturmanın koordinatör savcısı ise Zekeriya Öz oldu.

Ekim 2013’de yaptığı Dubai seyahatinin 77 bin TL tutan faturalarını işadamı Ağaoğlu’nun ödediği iddialarının asılsız olduğunu savunan Öz, bu konuya ilişkin yazılı açıklama yapmak için HSYK’dan izin beklerken ani bir kararla HSYK 1’inci Dairesince Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atandığını öğrendi. Dubai seyahatinin masrafının kendisinin karşıladığını savunan Öz, faturalarının bulunduğu HSYK’nın izin vermesi halinde faturaların da yer aldığı yazılı bir açıklama yapacağını söyledi.

ŞİKE SORUŞTURMASINI İHBAR ÜZERİNE SAVCI ÖZ BAŞLATMIŞTI

Olgun Peker'i organize suç örgütü oluşturarak maçların skorlarını baskı ve tehdit ile etkilediği ihbarı üzerine o tarihte özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olan Zekeriya Öz tarafından Aralık 2010'da Şike soruşturması başlatılmıştı. Soruşturmanın başlamasından kısa bir süre sonra Savcı Öz ile Fenerbahçe Klübü Başkanı Aziz Yıldırım Etiler'de bir açılışta bir arada görüntülenmişti. Savcı Öz'ün İstanbul Başsavcı vekilliğine atanmasının ardından ise şike soruşturmasını yürütmek üzere özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk görevlendirilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler