HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genel seçimler öncesinde partiler asgari ücret vaatlerini açıkladı

25. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde partiler asgari ücret vaatlerini açıklamaya başladı. CHP 1500 TL, HDP 1800 TL, BTP ise 5000 TL asgari ücret vaadinde bulundu.

Genel seçimler öncesinde partiler asgari ücret vaatlerini açıkladı

7 Haziran 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek 25. Dönem Milletvekili Seçimi öncesinde partiler seçim vaatleri arasında asgari ücret de yer alıyor. Siyasi partiler asgari ücret konusunda adeta birbirleriyle yarışıyor. Özellikle Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2015 yılı asgari ücret artışının beklenen kadar olmaması ve vatandaşları tatmin etmemesi partileri harekete geçirdi. 2015 yılı asgari ücret artış oranı yüzde 6+6 oranında belirlenirken, bu artışa rağmen asgari ücret açlık sınırının altında kaldı.

Haziran'da gerçekleştirilecek Genel Seçimlerde partiler ekonomi programlarında asgari ücrete önemli yer ayırdı. 2015 yılı için belirlenen yüzde 6+6 oranındaki zammın ardından asgari ücret 891 liradan 949 liraya çıkarıldı. Yılın ikinci 6 ayında ise asgari ücret net 1000 liraya çıkacak.

CHP, NET 1500 TL ASGARİ ÜCRET VAAD EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 19 Nisan Pazar günü seçim bildirisini yayınladı. CHP'nin bildirisinde ekonomik vaatler dikkat çekti. CHP, seçimlerden iktidar partisi olarak çıkması durumunda asgari ücretten verginin kaldırılacağını ve asgari ücretin bir yıl içinde net 1500 liraya çıkarılacağını vaad ediyor.

HDP'NİN ASGARİ ÜCRET VAADİ NET 1800 TL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bildirgesini 21 Nisan Salı günü yayımladı. Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ tarafından okunan seçim bildirgesinde yer alan ekonomik vaatler arasında asgari ücrete de yer verildi. HDP, asgari ücret konusunda asgari ücretin net 1800 liraya çıkarılacağını vaat etti.

HDP’den yapılan açıklamada, “Hiçbir yurttaş evsiz aç bırakılmayacak. İşsizlik fonu amacına uygun şekilde kullanılacak. Asgari ücret 1800 tl’ye çıkarılacak. 1800 tl asgari ücret, DİSK’in 4 kişilik bir aile için belirlediği 3600 tl’nin yarısıdır. Her asgari ücretli en az 1800 tl net olarak vergiden arındırılmış şekilde cebine koyabilecek” denildi.

MHP HENÜZ AÇIKLAMADI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), henüz seçim bildirgesini açıklamadığı için asgari ücrete yönelik planları bilinmiyor.

EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET

Türkiye asgari ücrette dünyada alt sıralarda yer alıyor. Dünyada en fazla asgari ücret ödeyen ülke Avustralya olarak biliniyor. Avustralya’da saat başına ödeme olsa da çalışanlar haftada 38 saat karşılığında 2800 doların üzerinde kazanıyor.

Asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler ise Sierra Leone, Uganda ve Myanmar (Burma). Bu ülkelerde asgari ücretli çalışanın yıllık kazancı 100 doların bile altında.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL OLACAK

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş, seçim vaatlerini resmi Twitter hesabından duyurdu. BTP Genel Başkanı Baş, seçildiği takdirde asgari ücretin 5 bin TL olacağını söyledi. Asgari ücret konusunda iddialı açıklamada bulunan Baş, seçimde barajı geçecekleri değerlendirmesinde bulundu. Seçilirse Milli Ekonomi Modeli'ne geçeceklerini belirten Haydar Baş, asgari ücrete zam yapacağı vaadinde bulunarak, ''Milli Ekonomi Modeli ile memurun ve işçinin asgari ücretini 5000 TL vereceğim" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler