HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muş Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Muş iftar ve imsak vakti

Muş iftar vakitleri belli oldu. On bir ayın sultanı Ramazan ayı başladı. Türkiye'nin tarihi şehirlerinden Muş ise iftar vaktini heyecanla beklemeye başlandı. Peki Muş sahur vakti saat kaçta? İşte Muş Ramazan imsakiyesi 2017… İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Muş Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Muş iftar ve imsak vakti

Muş ilk sahuru yaptı. Muş halkı, 2017 senesinin Ramazan ayının ilk sahurunun ardından iftarı bekliyor. Peki bugün Muş'ta iftar ne zaman olacak? Muş iftar vakti saat kaçta? İşte 2017 yılı Muş imsakiyesi…

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Muş ilk sahuruna 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs cumartesiye bağlayan gece saat 03.00'da kalkacak. Muş ilk iftarını ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 19.37'de yapacak. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre Türkiye'de yaşayanlar bu yıl 17 saati aşkın süre oruçlu tutacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındırdığı için en uzun orucun tutulacağı gün olacak.

MUŞ İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

ALAADDİN BEY CAMİİ'NDE İBADET
XVIII yy. başlarında şehrin valisi Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Ana mekanı kare planlıdır ve dokuz neflidir. Orta büyük ve yanlarda küçük kubbelerle örtülüdür. Orta nefte yer alan mihrabı sutunçeler ve bitki motifleriyle bezelidir. Taç kapının yanlarında kabartma kandil motifleri vardır. Minaresi iki renkli kesme taştan yapılıdır. Kare kaideli silindir gövdelidir. Gövdenin ortasında iç içe geçmiş çınar ağacını andırır bitkisel motiflerden bir kuşak oluşturulmuştur.

MUŞ'UN MEŞHUR YEMEKLERİ
Ramazan ayı boyunca sofralara şenlik ve bereket gelecek. Her yöreye ait yemekler Ramazan sofralarını süsleyecek. En meşhur yemeklerini sofralarından eksik etmeyecek 81 il içerisinde Muş köftesini, domatesli lahana dolmasını, çortisini, keşkeğini sofrasından eksik etmeyecek.

MUŞ İFTAR SOFRASI: KEŞKEK
Malzemeler:
300 gr aşurelik buğday
750 gr dana tranç
9 su bardağı su
göz kararı tuz
göz kararı karabiber
4 yemek kaşığı tereyağı (üzeri için)
2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (üzeri için)

Hazırlanışı: Aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatın. Şişen buğdayları, eti ve suyu düdüklü tencereye koyup 75 dakika pişirin. Pişen buğday ve etleri bir tencereye alıp kaşığın arkasıyla 10-15 dakika eze eze pişirin. Keşkek sakız kıvamına geldiğinde geldiğinde olmuş demektir. Üzerine erittiğiniz biberli yağdan dökerek servis edebilirsiniz.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler