HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Musul'a giden zorlu yol

Musul'a giden zorlu yol

IŞİD ilk ciddi ilerleyişini Suriye'nin kuzeyinde 2013 yılında elde etmeye başladı.

Suriye'nin Halep kentinden Irak'ın Diyala eyaletine kadar uzanan bölgede geniş bir alanı kontrol etmeye başladı ve devam eden süreçte hilafet ilan etti.

Aynı ayda IŞİD, Saddam döneminde orduda görev yapan subaylar ve aşiret savaşçıları dâhil diğer Sünni Arap grupların desteği ile Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'u ele geçirdi.

Ağustos 2014'te Irak Kürt yönetimine bağlı peşmerge birlikleri ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle Sincar dağındaki IŞİD kuşatmasını kırdı, binlerce Ezidi IŞİD'in bölgede işlediği katliamlardan kaçtı.

Kasım ayında Irak güvenlik güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle, Irak'ın en büyük petrol rafinerisine ev sahipliği yapan Beyci kentini IŞİD'in elinden aldı.

Daha sonra peşmerge birlikleri, Musul çevresinde ilerleme kaydetmeye devam etti.

ABD askeri yetkilileri, Musul'un IŞİD'den temizleme operasyonunun Nisan ayında koordinasyonlu bir şekilde düzenlenebileceğini söyledi.

ABD'nin, Irak ordusunun zamanında hazır olmayabileceği yönündeki açıklamalarına rağmen operasyonda 25 bin Irak askerinin yer alması bekleniyor.

Ancak Irak ordusu önce Tikrit kentini geri almak zorunda. Çünkü Tikrit'in konumu Bağdat'tan yapılacak ikmal için stratejik öneme sahip.

Tikrit'i geri almak için daha önce başlatılan operasyonların başarısızlığa uğradığını unutmamak gerek. En azından Tikrit'te büyük bir direnişin olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

Uygun fiyata aksiyon kamerası

200 GB kapasiteli bellek kartı

'Netanyahu'nun iddiaları doğru çıkmadı'

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler