HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruç ağız kokusu yapıyor mu? Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?

Oruç tutarken ağız kokusu yaşayanlar ufak püf noktalarıyla bu sorundan kurtulabilir. Peki mübarek ramazan ayında oruç tutan birçok kişinin şikayeti olan oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?

Oruç ağız kokusu yapıyor mu? Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?

Oruç ağız kokusu yapar mı sorusu her ramazan ayında sorulan bir soru. Oruç tutarken ağız kokusu nasıl önlenir sorusu ise bu şikayeti yaşayanlar için en sık sorulan sorulardan biri. Cevabı ise aslında çok basit. Peki oruç tutan birçok kişinin şikayeti olan oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir? İşte basit püf noktaları...

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Ramazan’da en sık yapılan yanlışlardan biri iftar ile sahur arası şekerli gıda tüketiminin artması. İftar ve sahur sonrası dişlerin mutlaka fırçalanması, sadece fırçalama ile yetinmeyip diş ipi kullanılması hatta yanakların içinin de yumuşak dokunuşlarla fırça ile temizlenmesi son derece önem taşıyor. Hatta oruç esnasında, diş macunu kullanmadan sadece su ile fırçalama yapılması ve suyun yutulmaması halinde diş fırçalamak orucu bozmuyor. Toplumumuzda diş fırçalamanın birkaç saniye içerisinde sonlandırılması ağız içinin yeterli hijyenden uzak kalmasına neden oluyor. Dişlerin iftar ve sahurda en az 2 dakika özenle fırçalanması, fırçalama esnasında diş etine masaj yapılarak yuvarlak hareketler uygulanması gerekiyor.

Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden oluyor. Bunların da fırça ya da özel dil temizleme aparatlarıyla uzaklaştırılması şart. Diş ipi kullanımı ağız ve diş bakımı açısından son derece önem taşıyor.

Bunun yanında ağız kokusunu engellemek için bitkilerden de yararlanılabilir. Maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş de ağız kokusuna iyi gelir. Kimi çiğ şekilde çiğnendiğinde, kimisi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer. Sahurda bir bardak soğuk süt içilmesi de kokuyu azaltır.

Ağız gargarası kullanırken mutlaka muhteviyatını kontrol etmelisiniz. Bazı gargaraların içinde alkol vardır ve bunlar ağız kuruluğunu arttırır. Dişleri fırçalamayıp sadece gargarayla diş üzerindeki plağı uzaklaştırmaya çalışmak son derece yanlış. Ağız kokusunu gidereyim derken daha fazla ağız kokusuna neden olabilirsiniz. Oruçluyken su yutmamak şartıyla gün içinde ağzın çalkalanması da bakterileri ve ağız kokusunu azaltır.

1- Mutlaka dişler ile birlikte dilin de fırçalanması gerekiyor. Yapılan araştırmalar, dişleri fırçalayarak ağız kokusunun %20’sinden dil fırçalayarak ise ağız kokusunun %80’inden kurtulunacağını söylüyor.

2- Ramazan ayı yaz aylarına denk geldiği için özellikle soğuk gıdalar tüketiliyor. Ancak bilinmeyen bir şey var ki o da soğuk su ağız kokusunu artırır. Soğuk gıdalardan uzak durarak, ılık gıdalar tüketilmeye çalışılmalı.

3- Sahurlarda özellikle kahvaltılık tüketildiği için sucuk, pastırma vb. baharatlı ve sarımsaklı gıdalardan uzak durulmalı.

4- İftarda ve sahurda aromalı organik içecekler; yeşil çay, ada çayı vb. tüketilmeli.

5- Ramazan ayı boyunca yemek alışkanlığımıza bağlı olarak öğlen ve akşam saatlerinde mide öz suyu salgılanır. Bu da ağız kokusu yapar. Bu nedenle öğlen ve akşam saatlerinde iletişimde bulunulan kişilerle biraz daha uzak mesafeden konuşmak daha iyi olur.

6- Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler, İftardan ve sahurdan sonra mutlaka fırçalanmalıdır ve diş ipi kullanılmalı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler