HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Referandumsuz çözüm olmaz'

'Referandumsuz çözüm olmaz'

Foreign Afairs dergisine verdiği mülakatta Esed, "Ulusal bir meseleden bahsediyorsanız ve bir çözüm arıyorsanız, her Suriyelinin bu konuda söz hakkı olmalıdır. Bu sadece hükümet-muhalefet meselesi değildir. Dolayısıyla herhangi bir çözüm girişimi referandum yoluyla halka gitmelidir. Kararı başkaları değil halk verir” ifadelerini kullandı.

Suriyeli muhalif oluşumların sahada bir etkisinin olmadığını öne süren Esed, "Eğer faydalı görüşmeler yapmak istiyorsanız muhatabınızın etkisi, kimi temsil ettiği önemlidir. Bugün sahadakiler bile muhalefetin kendilerini temsil etmediğini söylüyor. Dolayısıyla olası görüşmeler, hükümet ve sahadakiler arasında olmalıdır. Burada ulusal muhalefet ve yabancı ülkelerin parasını ödediği kukla muhalefeti birbirinden ayırmak gerekir. Muhalefet Suriyeli olmalıdır. Her muhalefet yasadışıdır demiyorum” dedi.

‘Şart yok, herkesle görüşürüz'

Esed, "Yabancı ülkelerin desteklediği muhaliflerle masaya oturmayacağınızı mı söylüyorsunuz?” sorusuna, "Şartlarımız yok, herkesle görüşeceğiz” yanıtını verdi.

Sorunun çözümünün direkt olarak sahadaki gruplarla temas olduğunu söyleyen Esed, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Sahada iki farklı isyancı grup var. Çoğunluğu El Kaide, Nusra ve IŞİD. Geriye kalan ise ABD Başkanı Barack Obama'nın ‘fantezi' olarak tanımladığı ve ‘ılımlı muhalefet' dediği grup. Bir kere onlar muhalefet değil isyancı. Bunların çoğu El Kaide'ye katıldı, bazıları da Suriye ordusuna geri dönüyor. Sonuçta geriye çok az bir kısmı kalıyor”

‘Silah bırakan güvende olacak'

Esed silah bırakan muhalif savaşçıların güvende olacağını, daha önce defalarca uyguladıkları af kanunun geçerli olmayı sürdüreceğini öne sürdü.

İran'ın bölgedeki rolünün Suriye'deki savaşla ilgisi olmadığını söyleyen Esed, "İran bölgenin önemli bir ülkesi, krizden önce de etkisi yüksek bir ülkeydi” dedi.

İran'ın Suriye'deki etkisinin savaş sonrasında devam edebileceği ve bu durum karşısında kendisinin endişeli olup olmadığına dair soruya ise Esed, "İran'ın Suriye ile ilgili hırsları yok. Biz de asla bağımsızlığımız üzerinde bir etki oluşmasına izin vermeyiz. Ancak işbirliğine izin veririz. Örneğin Amerikalılarla yaşadığımız sorun bu. Onlar işbirliği yapmadan etki kurmak istiyorlar” cevabını verdi.

‘Eğit-donat hukuk dışı'

Suriyeli muhaliflerin IŞİD'e karşı savaşmasını öngören eğit-donat programına tepki gösteren Esed, "Suriye ordusuyla işbirliği halinde olmayan her türlü güç yasadışıdır ve onlarla savaşılmalıdır. O güçler başka ülkelerin kuklasıdır ve ülke içindeki diğer tüm illegal gruplar gibi onlara karşı da savaşmak gerekir” dedi.

Kaynak: Foreign Affairs

aljazeeraturk

'Doğu' ihracatçıya kaybettirdi

Moskova'da Suriye görüşmeleri başlıyor

'Yerlinin yerlisi' hatıra oldu

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler