HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YSK Başkanı Güven: Sahte olan oy pusulası geçerli değildir

YSK Başkanı Sadi Güven, referandum sonrasında gündeme gelen iddialara ilişkin son dakika değerlendirmesinde bulundu. Oy verme ve halk oylamasına katılma hakkının anayasanın 67. maddesinde düzenlendiğini belirten Güven, "Akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflardır" diye konuştu. İşte Güven'in 'mühürsüz pusula' iddialarına verdiği o yanıt.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, dünkü referanduma dönük tartışmalarla ilgili olarak, YSK'nın sandık kurullarının hatasını ortadan kaldırdığını, YSK tarafından üretilip vatandaşa verilen zarf ve oy pusulalarının geçerli olduğunu söyleyerek, sahte olmayan oyların geçmişte de geçerli sayıldığını kaydetti.

Dün yapılan referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören anayasa değişikliği yüzde 51'in üzerinde oyla kabul edilmişti.

YSK oylamada mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiği kanıtlanmadığı sürece geçerli sayılmasına karar vermiş, referanduma 'Hayır' oyu verilmesini savunan CHP ve HDP de, YSK'nın kararının referandumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü açıklamıştı.

YSK Başkanı Güven Ankara'da gazetecilerin soruları üzerine, "Vatandaşa verilen ve geçersiz olduğu öne sürülen zarf ve oy pusulaları YSK tarafından üretilmiştir ve geçerlidir" dedi.

Güven şöyle devam etti:

"Oy kullanma hakkına sahip vatandaş kendisine verilen sahte olmayan oy pusulasını usulüne uygun olarak sandığa atmıştır.. Yaptığımız işlemler ilk kez yapılmış değildir. Bizden önce de oyların sahte olmadığı ispat edilmediği müddetçe YSK oyların geçerli olduğuna hükmetti."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger "şekil şartları dahil" sandıkların yaklaşık yüzde 60'ına itiraz edeceklerini açıklamıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "YSK bu referandumu tartışmalı hale getirmiştir" değerlendirmesi yapmış, AKP Sözcüsü Yasin Aktay da CHP'den gelen yorumlar üzerine Reuters'a verdiği demeçte, "Şaibe maibe yok.. Böyle diyorlarsa itirazlarını yapsınlar, sonucu hep birlikte takip edelim" ifadesini kullanmıştı.

KESİN SONUÇLAR 11-12 GÜN SONRA

YSK'nın dün oy pusulaları ile ilgili aldığı kararın sandık kurullarının hatasının ortadan kaldırılması olduğunu dile getiren Güven, referandumun kesin sonucu ile ilgili olarak "YSK 11-12 gün sonra kesin sonuçları bilecektir" diye konuştu.


En Çok Aranan Haberler