HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arınç: Toprak kaybetmedik

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TSK'nın Süleyman Şah Türbesi'ni boşaltmak için Suriye'de düzenlediği Şah Fırat operasyonuyla ilgili soruları yanıtladı.

"Ben de Bursa'dayım ancak böyle bir gelişmenin yaşanacağını biliyordum çünkü takriben her hafta yaptığımız güvenlik toplantısında Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun geçici olarak nakledilmesi konusu gündemimizdeydi. Hükümetimizin kararlılığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen görev, başarıyla sonuçlanmıştır. Bundan dolayı sevinçliyim. Süleyman Şah Saygı Karakolu, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın vefatı üzerine yapılmıştır ve Türkiye ile Fransa arasında imzalanan anlaşma gereğince de birkaç defa yeri değiştirilmiş olmasıyla birlikte Suriye sınırları içerisinde Türkiye toprağı kabul edilmektedir. Bugün konum itibarıyla Türkiye'ye 30-40 kilometre veya belki biraz daha uzaklıktadır. Bugüne kadar da orada bir askeri birliğimiz nöbet tutmakta, zaman zaman değişmekte ve bu Saygı Karakolu ile Süleyman Şah Türbesi, gelenler tarafından ziyaret edilmekteydi."

"Kameralarla tespit edildi, dini merasim yapıldı"

Arınç, muhalefetin Türkiye'nin toprak kaybettiğini söyleyebileceğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Bu ülkedeki muhalefetin kalitesi az çok belli olduğu için böyle bir operasyondan sonra acaba ne söylerler, iç politikada ne yaparlar diye de endişe etmiştik. Çok şükür operasyonun her anı Türkiye Devleti'nin izzetini, azametini, varlığını ve egemenliğini ortaya koyacak biçimde yapılmıştır. Bir defa toprak kaybetmedik. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun bulunduğu arazi kadar yine Suriye toprakları içerisinde, geçmişte de birkaç defa nakil yaşandığı için, bir arazi üzerinde bu nakil gerçekleştirilmiştir, İkincisi; operasyonun her anı kameralarla tespit edilmiştir, dini merasim yapılmıştır. Nakledilecek kabrin nasıl alınacağı, nasıl nakledileceği her anıyla tespit edilmiştir. İnancımızda dikilen bayrak, bir daha asla inmez. O yüzden Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda bulunan bayrağımız inmeden hemen naklin gerçekleştirileceği yerde bayrağımız dikilmiştir, saygı duruşunda bulunulmuştur, askerlerimiz görevlerini yapmıştır. Oradaki binanın ve bayrak direğinin tahrip edilmesi bizim kararımızdır çünkü biz oradan ayrıldıktan sonra IŞİD'in yani DAİŞ'in burayı ele geçirmesi, oraya kendi bayrağını asması ve o binada başka gösteriler yapması mümkündür. Biz onun aynısını Suriye Eşmesi'nde gerçekleştireceğiz. Onların eline enkazdan başka bir şey bırakmamak gayretiyle bu yapılmıştır."

Cumartesi gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yaptığı bir operasyonla Türkiye'nin Suriye sınırları içerisindeki toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki tüm askerler ve emanetler Türkiye'ye getirilmişti.

Muhalefet de, Şah Fırat operasyonunu eleştirmişti. CHP'li Gürsel Tekin, "Şah değil mat operasyonu olmuştur" demişti. MHP'li Yalçın'a göre ise, bu "bir vatan toprağının terk edilip boşaltılmasından başka bir şey değil".

Kaynak: Anadolu Ajansı

aljazeeraturk

Seçmen listeleri 14 Mart'ta askıda

İstanbul'da dört baraj tamamen doldu

Suriye'de kaybolan İsveçli gazeteci serbest

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler