HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BDP: 'Öcalan'ı etkisiz kılma tezi çöktü'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), açlık grevleri sonucu 'İmralı tecridi ile Öcalan'ı etkisiz kılma ve Kürt halkını statü ve anadil taleplerinden vazgeçirme tezi'nin çöktüğünü ileri sürdü.

BDP Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) sonuç bildirgesi açıklandı. Bildiride, açlık grevlerinin İmralı'dan gelen çağrı üzerine bitirilmesinin; olası ölümlerin ve Türkiye'nin sürükleneceği kaosun önüne geçilmesi; barış ve çözümü konusunda Öcalan'ın rolü ve önemini bir kez daha açığa çıkardığı savunuldu. Bildiride, "Halkımız, KCK operasyonlarıyla kendisini örgütsüz bırakmak ve sokaktan kopartmak isteyenlere bir kez daha ne kadar örgütlü ve ne kadar kararlı olduğunu kanıtlamıştır." denildi.

Açlık grevlerinin kamuoyunun talepleri sahiplenmesi ve bir bütün olarak Kürt siyasi hareketinin sorumlu davranması nedeniyle, olumsuz bir sonuç yaşanmadan bitirilebildiği ifade edilen açıklamada, barış ve çözüm için güçlü bir mücadele yürüterek, dışarıdaki ölümleri durdurmak için de seferber olunması istendi. Açıklamada, şöyle denildi: "Çözümsüzlük siyasetinin iflas ettiği bir aşamaya gelinmiştir. Askeri operasyonlarla PKK'yı bitirme, KCK operasyonlarıyla BDP'yi bitirme, İmralı tecridi ile sayın Öcalan'ı etkisiz kılma ve Kürt halkını statü ve anadil taleplerinden vazgeçirme tezi çökmüştür. Bu tezlerin kamuoyu açısından da hiçbir meşruluğu kalmamıştır. Açlık grevleri sürecinde, çözümün esas olarak halkların gücü ve kararlılığıyla gerçekleşeceği de ortaya çıkmıştır. Şimdi bu gücü, çözüm için harekete geçirme zamanıdır."

İçeride oluşturulacak bir çözüm zemini, diyalog ve müzakere sürecinin Türkiye'nin bölge politikasının da doğru temelde yeniden şekillenmesine katkı sunacağının belirtildiği açıklamada, Türkiye'den geçen silahlı grupların Halk Meclisi Başkanı Abid Xelil'i öldürdüğü ve bunun siyasi sorumluluğunun Türkiye'ye ait olduğu iddia edildi.

BDP'nin Suriye'de demokratik bir gelecek perspektifiyle Kürtlerin ve tüm kimliklerin özgürlük arayışını destekleyen bir politika izlediği savunulan açıklamada; açlık grevleri sürecinde mücadele eden, söz söyleyen, talepleri sahiplenen bütün demokratik güçlerin, Kürt sorununun diyalog ve müzakere yöntemiyle çözüm talebi etrafında birleşmeleri için çalışmaların yürütüleceği ifade edildi.

(CİHAN)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler