HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu'nun randevu talebine tüm partilerden 'evet' cevabı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün üç muhalefet partisi genel başkanından randevu istemişti. CHP, MHP ve HDP, randevu talebini kabul etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yeni anayasa, bütçe, reformlar ve iç tüzük konularında fikir alışverişinde bulunmak üzere 30 Aralık Çarşamba günü saat 13.00'te CHP, 16.00'da HDP, 4 Ocak Pazartesi de saat 16.00'da MHP genel başkanlarıyla görüşeceği bildirildi.

"BİZ HERKESLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun randevu talebine olumlu cevap vereceklerini açıklamıştı.

30 Aralık için böyle bir planlama yapılabileceğini dile getiren Baluken, henüz Eş Genel Başkan ile görüşmediklerini belirterek, "Görüşüp netleştireceğiz. Biz diyolog kanallarının her zaman açık olmasını istiyoruz. Biz herkesle görüşmeye hazırız. Bu randevu talebine de olumlu cevap vereceğiz. Umarım görüşme yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik faydalı olur." demişti.

AYHAN BİLGEN: OLUMLU BAKIYORUZ

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de talebi olumlu bulduklarını söylemişti. Randevu talebinin, dün gece geç saatlerde kendilerine ulaştığını aktaran Bilgen, görüşmenin içeriği, talepler ve beklentiler konusunda parti kurullarında tartışma yapıldıktan sonra, muhtemelen görüşmenin gerçekleşeceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yeni anayasa ihtiyacını, öncelikli konular arasında gördüklerini belirten Bilgen, "Türkiye'nin bir anayasaya acil ihtiyacı var. Sadece olağan bir anayasa yapım süreci değil aynı zamanda büyük kırılma ve krizlerin de çözümü açısından anayasa yapım süreci önemli bir fırsata dönüştürülebilir. Yapım yöntemi ve içeriği ile ilgili tartışmalar, bu süreci tıkamamalı ve herkes kendi beklentileri ya da öncelikleri ekseninde değil, toplumun ihtiyaçları üzerinden yapıcı katkı sunmalıdır" diye konuşmuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 15 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelmiş, görüşme 1 saat 58 dakika sürmüştü.

"Anayasa yapım sürecinin diyalog ekseninde olması, ikna esaslı olması ve partiler arasında gerilimin üzerinde bir yere oturması" gerektiğini ilerisüren Bilgen, "Elbette partilerin aralarındaki rekabet, bir hedef gösterme,düşmanlaştırma konseptine dönüşmemelidir. Eğer anayasa, birlikte yaşamanın hukukunu yapmaksa siyasetin dili de bunu cesaretlendiren, teşvik eden bir eksendeo lmalıdır" görüşünü dile getirdi.

KILIÇDAROĞLU, BAŞBAKAN BULUŞMASI 30 ARALIK’TA

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu gelecek hafta için randevu isteyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 30 Aralık için randevu verdi. Başbakan ve CHP Genel Başkanı 30 Aralık tarihinde bir araya gelecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'ndan gelecek hafta için randevu istedi.CHP Genel Başkanı da Başbakan'a 30 Aralık tarihi için randevu verdi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan'dan gelen randevu talebinde "Gelecek hafta görüşmek istiyoruz" denildi.

İKİ LİDERLE 28 KASIM'DA MECLİS'TE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Davutoğlu, 28 Kasım'da Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile Meclis'te ayrı ayrı bir görüşme gerçekleştirmişti. Başbakan Davutoğlu'nun iki liderle Aralık ayında TBMM'de geçiçi bütçe yerine kalıcı bütçenin kabulü konusunda fikir alışverişinde bulunduğu öğrenilmişti. Dolayısıyla kalıcı bütçe konusundaki görüşlerin iki liderden de alınması bekleniyor. Davutoğlu, Ocak ayı içinde kalıcı bütçenin yapılacağını açıklamıştı.

Bir başka gündemin ise dış politika olması bekleniyor. Başika Kampı'ndaki Türk askerinin varlığı, düşürülen jet sonrası Rusya ile olan ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin de bu bağlamda ele alınması bekleniyor.

NELER KONUŞULACAK?

Başbakanlık kaynakları tarafından Başbakan Davutoğlu'nun 30 Aralık Çarşamba günü öncelikle bütçe, reformlar, iç tüzük ve özellikle de yeni anayasa konusunu değerlendirmek üzere Meclis'te grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarından randevu talep ettiği açıklamıştı.

Davutoğlu, kampanya dönemi ve seçim sonrasında bu dört yılın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve anayasayı milletin temsilcileri ve milletvekilleri yapacaksa Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle anayasa konusunu konuşmak gerektiğini birçok kez ifade etmişti. Davutoğlu'nun 2016 yılına girmeden bu görüşmeleri gerçekleştirmek istediği ve bu çerçevede randevu taleplerini ilettiği belirtildi.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler