HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan, 'Kentsel Dönüşüm'ü başlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel Dönüşüm”ü Esenler'de başlattı.

İSTANBUL (İHA)Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel Dönüşüm”ü Esenler'de başlattı. Hedeflerinin 780 bin kilometrenin tamamını aynı şekilde imar etmek olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bizim amacımız rant değil, insan odaklı bir çalışmayı hayata geçirmek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 33 ilde 150 kamu binasının yıkımının gerçekleştirildiği “Kentsel Dönüşüm”ü Esenler’de başlattı. Törene Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşma yapan Başbakan Erdoğan, şehirlerin plansız ve programsız bir şekilde büyüdüğünü belirterek, “Biz bir yandan Suriye meselesi başta olmak üzere uluslar arası meselelerle uğraşırken bölücü terörle mücadelemizi kararlılıkla yürütürken diğer yandan da ülkenin çözüm bekleyen bütün sorunlarına birer birer neşter atmaya devam ediyoruz. Bugün de burada ülkemiz için adeta bir kangren haline gelmiş bulunan büyük bir meselenin çözümü konusunda ilk adımı atmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemizde 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgası maalesef iyi yönetilemiyor. Şehirler plansız programsız bir şekilde büyüdü. Bu da gecekondulaşmayı plansız yapılaşmayı beraberinde getirdi. Hiç kimse gecekondu yapan vatandaşımıza kızmasın. Gecekondu dediğimiz hadise şehirleri yönetenler işlerini doğru ve tam yapmadığı için vatandaşımızın kendi kendine el yordamıyla bulduğu bir çözüm. Şehirlerin bu plansız büyümesi beraberinde çevreye tahribini yoksulluğun derinleşmesini afetler karşısındaki çaresizliğini getirdi. Depremlerle, sellerle, toprak kaymalarında bina çökmelerinde yaşadığımız kayıpların temelinde büyük ölçüde şehirlerin sağlıksız büyüme süreci var” dedi.

“558 BİN KONUT İNŞA HALİNDE”

Başbakan Erdoğan şu anda 558 bin konutun inşa halinde ve bunun bir dünya rekoru olduğuna dikkat çekerek, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde bu konuda bütün Türkiye’ye örnek olacak bir model geliştirdik. KİPTAŞ vasıtasıyla 4 buçuk yılda İstanbul’da 17 bin konut inşa ederek istenirse azmedilirse irade ortaya konursa çarpık kentleşmeyi nasıl ortadan kaldırabileceğimizi ortaya koyduk. Az gelişmiş bölgeler durumunda olan yerlerde bir defa en alt gelir gruplarına orta gelir gruplarına hatta üst gelir gruplarına hitap edecek konutlar yaptık. TOKİ ile Türkiye’nin dört bir yanında planlı ve doğal afetlere karşı konut üretimi konusunda örnek bir model ortaya koyduk 10 yılda. Şu anda 558 bin konut inşa halinde bu bir dünya rekorudur. Bu konutların yaklaşık 450 binini sahiplerine teslim ettik. Bunların içerisinde 10-15 yıl vade ile teslim ettiğimiz konutlar oldu” diye konuştu.

1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremleri ile 2011 yılında yaşanan Van depremini hatırlatan Başbakan Erdoğan, hedeflerinin 780 bin kilometrenin tamamını aynı şekilde imar etmek olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim hedefimizi 780 bin kilometrenin tamamını aynı şekilde imar etmekti. Çünkü 780 bin metrekarelik vatan topraklarının tamamı bizim sorumluluğumuzdadır. Batı’da ne varsa doğu onu görecek kuzey’de ne varsa güney’de onu görecek. Yeni yapılan binaların afetlere karşı inşa edilmesi konusunda denetim sistemi kurduk. Fakat daha önceden yapılmış binaların sağlıksız ve güvenlik noktasında ne yazık ki güvensiz olması bizi çok daha köklü tedbirler almaya yöneltti. Şimdi bu adımları atıyoruz” dedi.

İstanbul’da mezarlıklar dışında yeşil alan olmadığını ve bunun için yeni yeşil alanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Her şeyden önce yeni yapılar yeni hayat alanları çevreye uyumlu enerji verimliğini esas alan yeşile önem veren doğal kaynakları koruyan bir anlayışla inşa edeceğiz. İstanbulumuz'da mezarlıklardan başka neredeyse yeşil alan kalmadı. Onun için yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. İnşallah bu yıkımların yapılacağı ve onların yerine inşa edilecek bölge yeşille konutları bir arada özdeşleştirecek bir proje olacak. Yeni yapılaşma anlayışımızın ekonominin canlandırılmasına işsizliğin ve yoksulluğun da azaltılmasına yönelik bir boyutu var. Hepsinden önemlisi mevcut güvensiz yapıların can ve mal emniyetini temin eden yeni yapılarla adeta değiştirilmesi. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu bu hedeflerimize etkili bir şekilde ulaşmamızı sağlayacak bir düzenleme. Ben Esenler’de bulunan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum bizim bu projemize destek verdiler” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ RANT DEĞİL”

Amaçlarının rant değil insan odaklı bir çalışmayı hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Modern şehirler kurmamız lazım. Ülkemizdeki bütün binaların bütün yapıların kontrol edilmesini sağlıyoruz. Teknik olarak riskli bulunanlar kısa bir süre içerisinde yıkılıp yerine sağlıklı yapılar inşalar edilebilmesi için gerekli mekanizmaları kurduk. Buradaki asıl amacımızı bir binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapmak değil, asıl amacımız afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir çalışmayı hayata geçirmektir” dedi.

“Bu güne kadar hep yara sarmakla uğraştık, bundan sonra ‘yara sarmakla uğraşmayacağız, yara alınmamasını sağlayacak bir süreci başlatıyoruz’” diyen Başbakan Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bu proje Türkiye’de bu güne kadar başlatılmış en büyük imar hareketidir. Proje tamamlandığında bu mahallelerdeki 5 bin 430 vatandaşımız güvenli ve yeni konutlarına kavuşmuş olacak. Bu konuda özellikle havaalanı mahallesi sakinlerine gösterdikleri yürekli davranışta projeye verdikleri destekleri için teşekkür ediyorum. Beyoğlu’nda da bin 200 vatandaşımız yeni konutlarına kavuşacak. Bu süreci inşallah başarı ile tamamlayacağız. İnsanımız için insanımızın özellikle can ve mal güvenliği için başlatmış olduğumuz bu projeyi vatandaşımızın mağduriyeti üzerine kurmamız söz konusu olamaz. Bu projeyi siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine üniversitelerimizden özel sektöre kadar herkesle işbirliği halinde yürütmek istiyoruz.”

Başbakan Erdoğan, “Hak sahiplerinin rızasını almak mecburiyetindeyiz. İsteyen vatandaşımız riskli evini kendisi yıkacak yine kendisi yapacak. Evi yıkıldığı sürede parası yoksa kira yardımı yapacağız. Kendi evini işyerini yıkıp kendisi yapmak isteyene devletin tek müdahalesi kredi yardımındaki düzenleme olacak onun dışındaki her şeyi kendisi yürütecek. Vatandaşlarımızdan bir kısmı bu işin altından kendisi kalkamayabilir bu durumda da farklı çözümler devreye girecek. Biz bu sorunu bir an önce çözmek dönüşümü süratle tamamlamak istiyoruz. Yuva yıkmak değil güvenlik huzurlu yuvalar inşa etmeyi hedefliyoruz. Bir hizmetkarınız olarak sizlere sesleniyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış yıkılma ve ağır hasar riski gören yapılarınızı biran önce tespit ettirin. Siz yapmazsanız bunu kamu kuruluşları yapacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yummayız, yummayacağız. Biz istiyoruz ki bu dönüşüm sürecini vatandaşımızla birlikte yürütelim. Kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi olarak düşünmemek lazım. İnsan çevresini şekillendirdiği kadar çevresi de insanı şekillendiriyor. Çünkü unutmayın şehirlerin bizim üzerimizde hakkı var. Gecekonduların çarpık duvarların arasından dünyaya bakmak başkadır, mimarisiyle alt yapısıyla en güzel şekilde inşa edilmiş bir evin penceresinden dünyaya bakış bambaşkadır. İnsanın hayatındaki pek çok şeyi değiştirme şansı olmayabilir ama konut bunlardan biri değildir” dedi.

Türkiye’de inşaat sektörünün Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Türkiye inşaat sektörü olarak da bu büyük dönüşümü gerçekleştirebilecek alt yapıya sahip. İnşaat sektörü bilhassa geçtiğimiz 10 yılda gelişme kaydetti. 2002 yılında 36 milyon metrekare için inşaat ruhsatı verilirken 2011 yılında bu 124 milyon metrekareye ulaştı. İnşaat firmalarımız ülkemiz sınırlarınız aşarak dünya çapında birer marka haline dönüştü. Şu anda dünyada Çin’den sonra ikinci sırada Türk müteahhitlik firmaları geliyor. bu sürecin sonunda milyonlarca bina yıkılıp yeniden yapılacak. Mahallelerde artık katlı otoparkları göreceksiniz” diye konuştu.

ÇEKMEKÖY’DE 10 BİNA DİNAMİTLE YIKILDI

Konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 33 ilde 150 kamu binasının yıkım startını Esenler’den verdi. Yıkım yapılan adreslerden biri de Çekmeköy’deki askeri lojmanlar oldu. 23 binadan oluşan lojmanlardan 10’u “emilüt” denilen dinamitlerle yerle bir edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler