HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'li Önder'den referandum mesajı: 3. cemre 16 Nisan'da düşecek

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Cemrenin üçüncüsü Nisan'ın 16'sında düşecek. Baharın gelişini 16 Nisan'da kutlayacağız" dedi.

HDP'li Önder'den referandum mesajı: 3. cemre 16 Nisan'da düşecek

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, partisinin bugünkü grup toplantısında "Cemrenin üçüncüsü Nisan'ın 16'sında düşecek. Baharın gelişini 16 Nisan'da kutlayacağız" diye konuştu.

"BAHARIN GELİŞİNİ 16 NİSAN'DA KUTLAYACAĞIZ"

16 Nisan'da gerçekleşecek olan referanduma atıfta bulunan Önder, "Önümüzde referandum var, öncelikle seçmen kütükleri meselesinde kayıtlı oldukları yerde oy kullanamayacak insanlarımızın nasıl davranmaları gerektiği hususunda il ve ilçe binalarımızda bilgilendirme masaları kuruldu. Buradan bilgi alabilirler. Bu üç cemrenin üçüncüsü Mart'ın altısında değil, Nisan'ın 16'sında düşecek. Bunu sağlamak da hepimizin ellerinde, hep birlikte yılmadan, usanmadan buna çalışırsak baharın gelişini 16 Nisan'da kutlayacağız" dedi.

AHMET TÜRK: HEP BİRLİKTE BARIŞ MÜCADELESİ VERELİM

HDP'nin bugünkü grup toplantısında 2,5 aylık tutukluluğunun ardından 3 Şubat'ta tahliye edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk kısa bir konuşma yaptı. Türk, "Şiddet politikalarıyla halklar susturulamaz. Demokratik, ortak bir gelecek hedefliyorsak, hep birlikte barış mücadelesi verelim" dedi.

Ahmet Türk'ün ardından kürsüye çıkan Sırrı Süreyya Önder, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenler hakkında, "Bilime aydınlık geleceklere böylesi bir husumet bu ülkenin tarihi ile eş zamanlı hiçbir gün eksilmemiş artarak bugüne kadar devam etmiş. Adalet ve özgürlüğü talep etmekten başka suçu olmayan akademisyenlerin cübbelerini çamura buladınız ama o cübbeler barış bayrağı olacak" ifadelerinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu milletvekillerine ilişkin karar almamasını eleştiren Önder, "Anayasa Mahkemesi'ne, yüksek yargıya ve bütün yargıçlarımıza sesleniyorum; Bizim isteğimizde gayrimeşru bir şey yok. Bizim isteğimiz tektir. Bağımsız vicdanınıza ve adalete uygun davranın yeter" dedi.

'KAYYIMIN İLK HEDEFİ KÜRTÇE'

Önder, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün Rojava'da etnik ayrımcılık yapıldığını söyleyenler, PYD'nin diğer inançları tasfiye ettiğini söyleyenler, hiçbir şekilde buranın pratiğine denk gelecek bir gerçekliğe işaret etmiyorlar. Kayyım olarak atadığınız, bir yerel seçim süreçlerini yok sayıp komple iptal edip yerine atadığınız insanların neler yaptığına baktığımızda kimin etnik ayrımcılık yaptığını görürsünüz. Kürt illerinde yapılacak ilk iş, Kürtçe tabelaları kaldırmak, Kürtçe hizmeti engellemek olur mu?"

​Önder'in konuşmasından öne çıkan diğer ifadeler şöyle:

"(Muhalefete yakın araştırma şirketi sahibi olan birisinin ve muhalefetten milletvekillerinin, 'Kürtlerin hükümetle anlaşma halinde olduğunu' söylediklerini ve kendisinin Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünün iddia edildiğini anımsatan Önder) Külliyen yalandır. Bir görüşme de yok, böyle bir teşebbüste yoktur. Biz bu görüşmeyi ilkesel olarak her zaman talep ediyoruz. Diyaloktan ve müzakereden başka bir yol, demokratik siyasetten başka bir çözücü mekanizma tanımadığımızı defalarca deklare ettik. El altından sanki görüşülüyormuş gibi yapma propagandası bu halkın süzgecinden geçmez. O mercimek kadar aklınızla bunu körükleyip durmayın. Buradan alenen ve açık bir şekilde söylüyoruz, çağrımız var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok.

Gerek yargıda gerekse bütün kamu personelinde muazzam bir kıyım yaşanıyor. Yaklaşık 100 binin üzerinde insan işinden, aşından, ekmeğinden ediliyor. Savunması alınıyor mu? Yok. Suçu varsa kendisine söyleniyor mu Yok. Ne deniyor Gayet mıy mıy bir yorumla, 'Bazı yanlışlıklar olmuş olabilir onun için de bir komisyon kuruyoruz' diyorlar. Efendiler, sizin için sadece 'bazı yanlışlar' dediğiniz yüzbinlerce haneye açlık, yoksulluk ve sıkıntı olarak yansıyor. "

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler