HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bel ve boyun fıtıklarında ve ağrısında ameliyatsız tedavi

Doç. Dr. Serdar Dağ bu hafta Bel ve boyun fıtıklarında ve ağrısında ameliyatsız tedavi yöntemlerine değindi

Bel ve boyun fıtıklarında ve ağrısında ameliyatsız tedavi

Kışa girdiğimiz bu günlerde,toplumumuzda sıkça görülen bel,boyun ve sırt ağrılarında anlamlı bir artış görmekteyiz.

Günümüzdeki, masaya bağlı çalışma koşulları, spor yapmama,kötü beslenme alışkanlığına bağlı kilo alma…vs kas ve omurga sistemini olumsuz etkileyerek,travmalara karşı,daha dayanıksız yaparlar.

Bel boyun ağrısı, denince akla hemen bel ve boyun fıtığı gelmektedir. Hasta en çok bu olasılıktan korkmaktadır.

Tabi ki en sık gördüğümüz omurga ağrılarının başında bizi korkutan ve operasyona kadar götüren bel ve boyun fıtıkları gelir.Fıtıkta hekimin vereceği doğru bir karar hastayı ağrıdan kurtarır.Bu da dikkat edilmesi gereken en önemli konu,fıtığa yol açabilecek etkenlerin incelenmesidir.Bazı romatizmal faktörlerin yüksek olması fıtık oluşumuna zemin hazırlar.Genetik yani ailesel olan bu durumun hekim tarafından dikkate alınıp tedavi edilmesi gerekir.

Her fıtık operasyonluk değildir. Çekilen MR tetkiklerinde çoğumuzda derecesi azda olsa küçük fıtıklar görülür. Bu fıtıkların hepsi ağrı yapmaz ve bundan dolayı tedaviye bile gerek duyulmaz. Sinire hasar verecek kadar büyük olmayan fıtıklarda artık tedavide operasyondan kaçılmaktadır. Çünkü endikasyonu olmayan yani lüzumsuz yere yapılan operasyondan sonra başarı olmamakta ve hastanın ağrısı geçmemektedir. Hasta eğer ağrısı geçmezse bozuk psikolojiyle doktor doktor gezip tatmin olmamaktadır.

En fazla görülen diğer önemli ağrı nedeni de sinir sisteminin yıpranmasına bağlı olarak gelişen bel, boyun ve sırtın belli bölgelerinde olan kas kasılmasıdır. Uykusuzluk, aşırı sinir, sıkıntı başlıca nedenlerdir.Ağrı bazen çok şiddetli olur ve ağrı kesicilere cevap vermez.Hasta gün boyu hep ağrı çeker ve sinirlenip yorulunca ağrısı artar.Tedavisi zor ve uzun olan bu ağrıya gerekli müdahale yapılmazsa kronik hale gelir,yaşam kalitesi düşer.

TEDAVİ

Bel boyun fıtıklarında ve fibromiyaljilerde nedene yönelik ilaç tedavisinin yanında bir iğne ile fıtık üzerine yapılan enjeksiyon ve sonrasında yapılan HİLTERAPİ LAZER tedavisiyle %80-%90 civarında iyileşme olmaktadır. Yapılan enjeksiyon fıtığı küçültmekte uygulanan hilterapi bir lazer tedavisi olup 6 cm derinleye kadar inerek kastaki spazmı yani kasılmaları yok etmekte kanlanmayı arttırarak hasarlı dokunun kendi kendini yinelemesini sağlamaktadır. Bu tedavi yönteminin hiçbir yan etkisi yoktur. Gelişmiş ülkelerde bel ve boyun fıtığı hastalarında ameliyat çok zorunlu durumda yapılır ve enderdir. Ülkemizde maalesef ameliyat endikasyonu çok geniştir.

Doç. Dr. Serdar Dağ

Nörolog

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: serdar.dag65@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler