HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalın bağırsak düğümlenmesi tanı ve tedavisi

Karın röntgeni: Karın röntgeni ile yüzde 30 gibi yanılma payı vardır. Ancak bağırsaklarda hava-sıvı seviyelerinin görülmesi ile tanı konulur. Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografinin (BT) kalın bağırsak tıkanıklığında tanı değeri ve yerini göstermedeki başarısı yüksektir.

Kalın bağırsak düğümlenmesi tanı ve tedavisi

Tedavi

- Öncelikle hastanın yeterince sıvı alamaması ve bağırsaktaki genişlemesi nedeniyle serum takılır.

- Kusma varsa burundan mideye giden bir sonda (nazogastrik tüp) yerleştirilir ve böylelikle birikmiş olan sıvılar dışarıya alınır.

- Antibiyotik verilir.

- Endoskopik tedavi: volvulus olgularında endoskopik dekompresyon veya perkütan çekostomi ile çözüm sağlanabilir. Aynı şekilde, makata yakın olan ve tıkanıklığa neden olan rektum kanserlerinde stent (şemsiye) yerleştirilerek tıkanıklık yaklaşık olarak yüzde 90 başarı ile çözülebilir. Ancak, tabii ki bu durumda daha sonradan, tercihen laparoskopik veya robotik cerrahi bir girişim yaparak bu kanserli bölümü çıkartmak gerekir.

- Ameliyat: diğer yöntemler ile çözüm sağlanamayan olgularda ameliyat planlanır. Kalın bağırsak düğümlenmesi durumunda yüzde 3-15 oranında bağırsak delinmesi, yüzde 35 oranında bağırsakta beslenme bozukluğu ve yüzde 15 oranında ölüm riski vardır.

Kalın bağırsak düğümlenmesinin (tıkanıklığı) komplikasyonları

- Bağırsak delinmesi

- Kan zehirlenmesi (sepsis)

- Karın içi apse

- Ölüm

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler