HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kanserden korunmada yararlı maddeler

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu kanserden koruyan yararlı maddeleri sizler için derledi

Kanserden korunmada yararlı maddeler

Domates: domateste bulunan likopen maddesi A vitamini benzeri bir bileşiktir ve meme kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanserinde etkili olduğu belirtilmektedir.

Mandalina: mandalinada bulunan karoten maddesinin karaciğer kanseri, sarılık, şeker hastalığı ve damar sertliğine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Karnabahar ve lahana: Meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseri açısından koruyucu oldukları belirtilmektedir.

Üzüm: antioksidan özelliği nedeniyle çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Sarımsak: Haşlanmamış sarımsağın Helikobakter pilori üremesini azaltarak mide kanseri korunmasında, kalın bağırsak kanseri, yumurtalık kanseri, gırtlak kanseri ve böbrek kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Soya: soya bitkisi insan vücudunda üretilen doğal östrojen gibi davranır. Meme kanseri, testis kanseri ve prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Baklagiller ve tahıl: kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.

Yeşil çay: yeşil çayda siyah çaya oranla daha az miktarda kafein bulunur. Mide kanseri, yemek borusu kanseri ve prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Zerdeçal: eskiden beri bilinen bir baharat türü olup antioksidan etkisi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.

A vitamini: mide kanseri, yemek borusu kanseri, mesane kanseri ve akciğer kanseri açısından koruyucu olduğu belirtilmektedir. Havuç, kayısı, kuşkonmaz, lahana, marul, domates, yeşil biber, kırmızı biber, kavun, mısır, ıspanak, fasulye, koyu ve yeşil yapraklı sebzeler, balık, tereyağı, yumurta, süt, peynir ve ciğer A vitamini olan besinler arasındadır.

C vitamini: bağışıklık sistemi ve bağ dokusu üzerine olumlu etkileri vardır. Mide kanseri ve yemek borusu kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Yeşil sebze, narenciye (limon, portakal ve greyfurt), çilek, domates, kivi, mango, lahana, bezelye, biber ve kavunda bulunur.

E vitamini: mide kanseri, yemek borusu kanseri, gırtlak kanseri ve rahim ağzı kanserlerine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler ve buğday tohumuna bulunur.

Çinko: bağırsak kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Tavuk ve hindi eti, istiridye, karides, peynir, fasulye ve yumurtada bulunur.
Riboflavin (B2): bağırsak kanseri ve deri kanserlerine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Peynir, yumurta, yağsız et, yeşil sebzeler, balık, ve bakliyatta bulunur.

Bakır: düşük dozda alınırsa bağırsak kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Fındık, ciğer, tahıl ve şeker pekmezinde bulunur.

Selenyum: karaciğer kanseri ve prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Fındık, tahıl ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunur.
İyot: guatr açısından koruyucudur.

Kalsiyum: bağırsak kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir. Süt ve süt ürünleri, bezelye ve fındıkta bulunur.

Aspirin: Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, sadece üç yıl boyunca günde 75 ila 100 miligram aspirin alınmasının, kanser olgularını dörtte bir oranında azalttığı gözlemlenmiştir.

Kanserden korunmada düzenli spor yapmanın yararı var mıdır?

Düzenli spor yapan kişilerde bağırsak kanseri, meme kanseri ve rahim kanseri riskinin azaldığı bilinmektedir.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler