HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilo verememenizin nedeni bu alışkanlıklarınız olabilir

Yaza kısa bir süre kala ince ve fit bir görünüme kavuşabilmek için bir kez daha kolları sıvamaya karar verdiniz. Ancak bugüne dek yaptığınız diyetlerin hiçbirini başarıyla tamamlayamamış olmanın da endişesini yaşamıyor değilsiniz! Moralinizi bozmayın; yeter ki kilo verememenizin altında yatan çok önemli sebeplerden biri olan ‘hatalı alışkanlıklarınız’ın farkına varın ve diyet bozan bu hatalarınızdan uzak durun!

Kilo verememenizin nedeni bu alışkanlıklarınız olabilir

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi ve Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, “Sağlıklı bir zayıflama sadece beslenme ve egzersizle olmaz. Başarılı bir diyetin temel şartı motivasyondur. Nasıl bir inşaatın sağlam olması için temeli önemli ise diyete başlarken motivasyonunuzun yüksek olması da o kadar önemlidir. Bu kez geçmişteki diyet deneyimlerinizden farklı bir şey yapın ve motivasyonunuzun sürekliliğini sağlayarak diyetinizin bozulmasına izin vermeyin” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sağlıklı bir diyet sürecinde diyet bozan 7 hatayı Mynet.com okurları için anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Gerçekçi olmayan hedefler koymak

1 ayda 8-10 kilo vermek gibi gerçekçi ve sürdürülebilir olmayan hedeflerden uzak durun. Zira bu yaklaşım stres ve başarısızlık algısına yol açıyor. Diyete başlarken gerçekçi ve net hedef koyun. Sağlıklı bir diyetle ayda 2-4 kilo vermek ideal olanı. Ulaşmak istediğiniz hedef kiloyu belirledikten sonra, ara hedefler oluşturun. 15 kilo vermek istiyorsanız 5+5+5 kilo şeklinde 3 adıma bölebilirsiniz. Birinci hedefi yerine getirmek motivasyonunuzu artırarak diğer adımlara geçmenizi kolaylaştırır.

Mükemmeliyetçi olmak

Diyetin en büyük motivasyon kırıcılarından biri mükemmeliyetçi yaklaşım. Mükemmeliyetçilik, diyetteki en ufak bir sapmada diyetin tamamen bozulduğu düşüncesine kapılmaya ve başka bir zaman başlamak üzere diyeti sonlandırmaya neden oluyor. Oysa motivasyonunuzu kıran bu düşünce sizin üretip inandığınız bir düşünce ve sizi hep başladığınız noktaya götürür. Mükemmeliyetçilikten uzak durun ve yoldan ayrılmadığınız sürece eninde sonunda hedefe ulaşacağınızı kendinize sık sık hatırlatın.

Zamansız ikramlara direnememek

Diyet bir denge işi olduğundan porsiyon kontrolü ve düzenli beslenme çok önemli. Zamansız ikramlara, sinemaya gittiğinizde düşünmeden patlamış mısır almaya ya da fırının önünden sırf ‘güzel koktu’ diye içeri girip bir şeyler almaya karşı iradenizi güçlendirin. Bu durumlarda kendinize “gerçekten bunu yemek istiyor muyum?“ diye sorun ve yoksunluk psikolojisine girmeden “Şu an sırf ikram edildiği için yiyeceğim, oysa kendim istediğimde diyetimde denge kurup yiyebilirim” diyerek kendinizi telkin edin.

“Çok yorgunum” diyerek egzersizi ihmal etmek

Yorgunluktan kolunuzu kaldıramıyor olabilirsiniz ama sağlıklı zayıflamak için sadece diyetin yeterli olmadığını bilin. Hareketsizlikten kaçının, gün içerisinde kendinize mutlaka yürüyüş zamanı yaratın. Egzersiz ve düzenli tempolu yürüyüş yapın. Egzersiz yapmak aynı zamanda doğal bir antidepresan. Düzenli egzersiz, olumsuz duygulara karşı direnç göstermenizi ve motivasyonunuzu artırmanızı sağlıyor. Çalışmalar düzenli egzersiz yapan kişilerin egzersiz yapmayanlara göre duygusal yeme davranışlarının daha az olduğunu ve bu kişilerin öz disiplinlerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

“Bugün ye, yarın başlarsın” önerisine kanmak!

Bu süreçte ailenizin ve arkadaşlarınızın desteği çok önemli. Özellikle abur cubur tüketenlerin yanında durmayın. ‘Diyetteyim’ dediğiniz halde “bugün ye yarın başlarsın” diyen kişilerden bu süreçte uzak durun. Size destek olacak pozitif kişilerle daha sık görüşün. Bu arkadaşlarınız içinde diyete başlama niyetinde olanlar varsa bu fırsatı kaçırmayın ve birbirinizin diyet motivatörü olun.

Dışarıda yediğiniz yemeğe dikkat etmemek

Diyet kırıcılardan biri de gitmek zorunda olduğunuz toplantılar, iş yemekleri veya arkadaş görüşmeleri. Dışarıda yediğiniz yemeklerde haliyle çok fazla seçeneğiniz olmuyor. Örneğin çorba yiyecek olsanız en basiti içindeki krema sinsi bir tehlike olarak karşınıza çıkıyor ya da masum olduğunu düşünerek salata sipariş verdiğinizde yüksek miktarda sos içeren bir salataya maruz kalabiliyorsunuz ve mecburen diyetinizi bozmak zorunda kalıyorsunuz. Dışarıda yemek yerken sipariş vermeden önce mutlaka içeriğine giren malzemeleri ayrıntılı bir şekilde sorun, eğer gittiğiniz restoranın diyet menüsü varsa mutlaka o menüden sipariş vermeye çalışın ve diyette olduğunuzu kendinize daima hatırlatın.

Plan yapmamak

Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel “Diyet yolunda yapılan hatalardan biri de plansızlık. Haftalık planınızı önceden yapmanız, hangi gün hangi yemekleri yiyeceğinizi önceden planlamanız ve gerekli market alışverişini yapmanız işinizi kolaylaştırır. Diyete başladığınız hafta yemeklerin hazır olması diyete uyumu kolaylaştırdığı için diyet size uygulaması zor gibi gelmez ve uyabildiğinizi görmek de motivasyonunuzu artırır. Ancak başarıya giden hiçbir yol düz değildir; bu yolda da kırılmalar olabilir, onları not alarak nelerin diyetinizin bozulmasına neden olduğunu görün ve yanlışları düzelterek yolunuza devam edin” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler