HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kürtaj nasıl ve hangi şartlarda yapılmalı? (Kürtaj Yasası Ve Sonrası)

Jin.Op.Dr.Rami Asker bu hafta Kürtaj nasıl ve hangi şartlarda yapılmalı? Konusuna değindi

Kürtaj nasıl ve hangi şartlarda yapılmalı? (Kürtaj Yasası Ve Sonrası)

Kürtaj nedir?

Kürtaj veya küretaj yada halk arasında bebek aldırma olarak bilinen bu tıbbi işlem ne kadar da rahimin içerisindeki gebelik materyalinin boşaltılıp alınması olarak bilinse de,kürtaj işleminin jinekoloji yani kadın hastalıkları bilim dalındaki yeri ve amaçları çok daha geniştir.

Kürtaj işlemiyle gebelik sonlandırmadan başka,ilaçla durdurulamayan uterin kanamaların durdurulması,rahimin içinden biyopsi parçası almak,düşüklerden sonra rahimin içinde kalan gebelik materiyal kalıntılarının boşaltılması,rahimde ölmüş bebeğin alınması ve daha bir çok amaçla uygulanan bir cerrahi müdahaledir.bu yazımda isteğe bağlı yapılan kürtaj işleminden bahsedeceğim.

Türkiye'deki yasalar isteğe bağlı kürtaja müsaade ediyor mu?

Türkiye de 1982 yılında çıkan kürtaj yasasıyla diğer Avrupa ve dünyadaki gelişmiş ülkeler de ki gibi bir takım şartlarla isteğe bağlı kürtaja izin verdi,ve o yıllardan bu yana bu yasa devam ediyor.tabi ki kürtaj’ın yasallaşmasıyla binlerce kadın merdiven altında kürtaj yaptırmaktan kurtuldu ve çok daha sağlıklı standartlarda kürtaj işlemlerini yaptırmaya başladı.

Yasaya göre isteğe bağlı kürtaj son adet tarihinden 10.cu gebelik haftasına kadar yapılmasına müsaade ediyor,10.cu hafta dan sonra ise bebek sağlıklıysa ve gebelik annenin hayatına tehlike oluşturmuyorsa kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.

18 yaşından büyük reşit kadınlar evliyse eşinden muvafakat için imza alınması şart,18 yaşından büyük ve resmi nikahla evli değilse kadının kendi imzasıyla muavakat vermesi işlem için yaterlidir.18 yaşından küçük olanlar ise anne ve babasından alınacak muvafak imzası gereklidir.

Kürtaj işlemi nasıl bir sağlık kurumunda yapılmalı?

sağlık bakanlığının muayenehane de kürtaj yapılması konusunda ciddi kısıtlamaları var, bence de kürtaj işleminin muayenehane ve küçük kliniklerde yapılmasından çok,tam teşekküllü hastane ve cerrahi tıp merkezlerinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından steril şartlarda yapılmalıdır.

Kürtaj’ta genel anestezi mi yoksa lokal mı?

Daha önce normal doğum yapmış bayanlarda lokal anestezi ile kürtaj işlemi yapılabilse de,lokal’e rağmen çoğu hamile bayan ağrı ve rahatsızlık duymakta ve sıkılmakta,kaldı ki bu işlemin kendisi kadın için psikolojik bir travma oluşturabilir,duyulan ağrı bazen hasta da bradikardi yani nabızın kritik düzeylere inmesine neden olabilir,dolayısıyla şartlar da müsaitse tüm kürtaj işlemlerinde genel anestezi yapılmalıdır.kürtaj’ta yapılan anestezik ilaçlar hafif ilaçlardır ve daha çok hasta da bir sedasyon ve uyku hali yaratmakta ve birkaç dakika da etkisi sona erip hasta uynır.tabi ki anestezi alacak olan kişinin müdahale den en az 4 saat öncesinden hiçbir şey yeyip içmemelidir.

Kürtaj’tan önce herhangi bir laboratuar tetkiki yapılması gerekir mi?

Hastanın öyküsü iyi alınmalı,önemli bir hastalığı yoksa,özellikle kan hastalığı yoksa veya kanama ve pıhtılaşmayı etkileyen ilaç kullanmıyorsa müdahale den önce ek bir tahlile genelde gerek duyulmaz.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj kelime manası olarak kazıma demektir,çünkü yıllar önce kürtaj rahimin iç tabakasını kazıyan metal aletlerle yapılırdı ama şimdi o tür aletlere çok ender başvurulur,günümüzde kullanılan karmen vakum aleti ve esnek plastik kanülleriyle kürtaj işlemi hem çok daha kolay hem çok güvenli hale gelmiştir.

Bence kürtaj işlemi mutlaka ultrason rehberliğinde yapılmalı,ultrason kontrolünde yapılması rahimin içerisinde gebelik ürünü parçasının içerde kalma ihtimalini minimuma indirir ve rahimin yapısını görmemize yardımcı olur.genel de en çok rahimin korn yani köşe kısımlarında materiyal parçaları kalabiliyor,bu kalıntıyı rahim kendi kasılmasıyla birkaç gün içerisinde atabileceği gibi,bazen o kalıntılar içerde kalıp kanamaya yol açabiliyor ve temizlenmesi için ikinci bir kürtaj işlemi gerekebilir. Onun için kürtaj işlemini yapan jinekoloğun bu konuda deneyimli ve el becerisi yüksek olmalı ki,manevralarıyla karmen vakum kanüllerini rahimin köşelerine yönlendirip boşaltması çok önemlidir.fakat bazen her şeye rağmen parça kalabiliyor,onun için kürtaj hastası müdahaleden 10-15 gün sonra doktoruna kontrole gitmelidir.

Kürtajın riskleri var mı?

En küçük cerrahi müdahale olan iğne yaptırmanın bile riskleri varken,kürtaj işleminin de her cerrahi operasyon gibi riskleri vardır,fakat bu riskler tıbbi standartların yükselmesi ve karmen vakum yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla çok azalmıştır.

Kürtajın riskleri:

-enfeksiyon olması ve ateşin yükselmesi.

-parça kalması ve kanamaya yol açması.

-rahim duvarının delinmesi.

-rahim duvarlarının birbirine yapışması.

Kürtajtan tekrar gebe kalabilir miyim?

En sık sorulan sorulardan birtanesi budur.doğru şekilde yapılmış bir kürtaj ve bu kürtaj’tan sonra iltihap,yapışıklık ve o tarz başka sorunlar çıkmazsa,kürtaj işlemi kısırlığa yol açmaz. Ve kürtaj’tan aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilecek kısırlık durumlarından sonra da hemen kürtajı suçlamak doğru değildir,sonuçta bir çok kısırlık vakası 1. veya 2. hatta birçok çocuk sahibi olduktan sonra ve hayatında hiç kürtaj olmamış kadınlarda meydana gelebilir,bu tarz kısırlıkların sebebi araştırılmalı ve uygun şekilde tedavi edilmeli..

Kürtaj sonrası ne yapmalısınız?

-Kürtaj için verilen anestezi den 2 saat sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlayabilirsiniz.

-küveti doldurup içine oturmadan ayakta duş alabilirsiniz.

-ilk gün alkol almamalısınız.

-doktorunuzun size reçete ettiği antibiyotiğinizi ve gerekirse ağrı kesicinizi mutlaka kullanın.

-kan uyuşmazlığınız varsa mutlaka doktorunuzu uyarın,ve size yazacağı kan uyuşmazlığı iğnesini ilk 72 saatte yaptırın.

-kürtaj sonrasında bazen kanama olabilir bazen hiç olmayabilir,doğal kanama az miktar da olmalı ve 10 günü aşmamalı,kanamaya kasık ağrısı da eşlik edebilir,bu durum normaldir,fakat kanamanız fazla olursa ve uzun sürerse doktorunuzla muhakkak temasa geçiniz.

-doktorunuza müdahaleden 10-15 gün sonra kontrole gidiniz.

-kürtaj sonrasında ilk adetinizi 4 ile 6 hafta sonra görmeniz gerekir,gecikme olursa doktorunuza mutlaka başvurunuz.

-kürtaj’tan hemen sonraki ilk bir ayda henüz adet görmeden dahi korunmazsanız gebe kalma ihtimaliniz var.

-müdahale den sonra 2-3 hafta cinsel ilişki den uzak durulmalı.

Kürtaj bir gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılabilir mi?

Kesinlikle hayır,gebelik istemiyorsanız,prezervatif,doğum kontrol hapı veya spiral gibi doğum kontrol yöntemlerinden birini doktorunuza danışarak ve size en uygun olanını saptayarak seçmelisiniz.kürtaj sadece ve sadece kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısızlığı veya doğum kontrol hapının unutulması ile oluşan gebeliklerin önemli sebeplerden dolayı istenmemesi durumunda baş vurulması gereken bir yöntem olmalıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler