HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makatta Paget hastalığı nedir?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Makatta Paget hastalığı nedir? Sorusuna yanıt aradı

Makatta Paget hastalığı nedir?

Paget hastalığı ilk olarak 1874 yılında Sir James Paget tarafından kadınların meme başında yer alan bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Ardından, 1893 yılında Darier and Couillaud ilk kez makat (anal, perianal) bölgesinde Paget hastalığını tanımlamışlardır. Paget hastalığı en sık olarak kadınlarda meme başında yer alır ve meme dışında ise; koltukaltı, kasık bölgesi, vajina, penis ve kalçada görülür.

Makat bölgesinin Paget hastalığı nedir?

Makat bölgesinin Paget hastalığı, makat bölgesi derisinde egzema şeklinde kızarıklıklarla seyreden ve nadiren makat kanalı içine doğru ilerleyen bir hastalıktır. Makat bölgesindeki, Paget hücrelerinden ve ter bezlerinden kaynaklanan, yaklaşık % 30 oranında iyi huylu ve % 70 oranında ise epitel kaynaklı ve adenokanser karakterinde bir tümördür. Meme başında olan Paget hastalığında ise, altta yatan invaziv tipte ve insitu duktal tipte meme kanserleri mevcut olabilir.

Makat bölgesinin Paget hastalığı ne sıklıkta rastlanır?

Makat bölgesinde Paget hastalığı çok ender görülen bir durumdur. İngilizce kaynaklı bilimsel yayınlarda, 1963-1995 yılları arasında dünyada sadece 194 olgu bildirilmiştir. Ortalama tanı konulma yaşı ise 66’dır.

Makat bölgesinin Paget hastalığı ne sebeple oluşur?

Makat bölgesinde oluşan Paget hastalığının gelişme nedeni olarak çeşitli teoriler ileri sürülmüştür. İlk teori, Paget hastalığının, makat bölgesindeki Paget hücreleri ve ter bezlerinden kaynaklandığı şeklindedir. İkinci teori, Paget hücrelerinin, altta yatan rektum kanserinden köken aldığı yönündedir. Üçüncü teori ise, rektumda nedeni bilinmeyen birden çok odaklı reaksiyon olduğu şeklindedir. En son kabul gören görüş ise, Paget hastalığının makatta yer alan insitu adenokarsinom (başlangıç aşamasında kanser, insitu kanser) veya intraepitelyal bir adenokanser olduğu yönündedir.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler