HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektum kanseri tedavisi sonuçları

Rektum kanseri belirlenen yaşlılarda kemoterapi ve radyoterapi sonuçları nasıldır?

Rektum kanseri tedavisi sonuçları

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel tanımlamasına göre 65 yaşın üzerindeki nüfus yaşlı olarak kabul edilmektedir. Yaşlılardaki her tedavide olduğu gibi, rektum kanseri belirlenmesi durumunda uygulanması planlanan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin hastanın vüduna uygunluğu araştırılmalıdır. Çin’den Cai ve ark. 2013 yılında yayınladıkları çalışmalarında, 70 yaşın üzerinde rektum kanseri belirlenen ve kemoterapi ve / veya radyoterapi tedavisi alan 126 hastayı incelemişlerdir. Hasta grubunun % 69’una ışın tedavisinin kolaylıkla uygulanabildiği belirlenmiştir. Kemoterapi ise, hastaların sadece % 37’sine gerekmiş ve bu kişiler tedaviyi sorunsuz olarak tamamlamışlardır. Bazı hastalar ve aile yakınları ise, ileri yaş nedeni ile ameliyat istememektedirler. Koca ve ark. çalışmasında ileri yaş nedeni ile ameliyatı kabul etmeyen 14 hasta takip edilmiş ve bunların üçü (% 21) tümör nüksü ve ikisi (% 14) ise ölümle sonuçlanmıştır.

Rektum kanseri tedavisi sonrasında sonuçlar nasıldır?

- Rektum kanserinde bir yıllık sağ kalım oranı % 83 (hastaların % 83’ü bir yıldan fazla yaşar) ve beş yıllık sağ kalım oranı % 65’tir. Tarama programları sayesinde 1975 yılında % 52 olan beş yıllık sağ kalım oranı % 65’e yükselmiştir.

- Erken dönemde belirlenmesi durumunda rektum kanserinde beş yıl sağ kalım % 90 civarındadır.

- Kadınlarda 64 yaşa kadar bağırsak kanseri ve rektum kanseri belirlenmesi durumunda, sağ kalım erkeklere oranla daha iyidir.

- Chandrasinghe ve ark. çalışmasında ameliyat öncesindeki dönemde protein (albümin) seviyeleri düşük olan hastalarda sağ kalım oranlarının daha kötü olduğu belirlenmiştir.

- Kalın bağırsak kanseri ve rektum kanserine bağlı yılda 500 bin ölüm gerçekleşmektedir. Kansere bağlı ölümler arasında, rektum kanserleri, dünya genelinde üçüncü ve ABD’de ikinci sırada yer alırlar. Kalın bağırsak kanserleri ve rektum kanserleri (kolorektal kanserler), tüm kanserlerin % 10’unu oluştururlar ve aynı şekilde kansere bağlı ölümlerin % 10’undan sorumludurlar.

Dukes A: 5 yıl sağ kalım % 90
Dukes B: 5 yıl sağ kalım % 60-85
Dukes C: 5 yıl sağ kalım % 30-60
Dukes D: 5 yıl sağ kalım % 5-7

Rektum kanserlerinin nüks oranları nasıldır?

Çeşitli bilimsel araştırmalarda, rektum kanseri hastalarında beş yıllık bir süre içinde % 4-55 oranında nüks veya tekrarlama gözlendiği bildirilmiştir. Norveç’te 3,400 rektum kanseri hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, yılda 30’un üzerinde rektum kanseri ameliyatı yapan hastanelerin nüks yönünden sonuçlarının, 10’un altında ameliyat yapan hastanelere kıyasla belirgin şekilde daha iyi olduğunu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu ameliyatların, kolorektal cerrahi üzerine yoğunlaşmış cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesinin, nüks ve sağ kalım açısından avantaj sağladığı bildirilmektedir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler