HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzun yıllar ağrı ile yaşamak ağrı bağımlılığı yapar

Ağrıyı kısa ve basit olarak tanımlarsam , vücudumuzda oluşan bir doku hasarına veya oluşan bir reaksiyona bağlı olarak gelişen kişiye özel olarak algılanan hoş olmayan bir duygudur.

Uzun yıllar ağrı ile yaşamak ağrı bağımlılığı yapar

Gelip geçici ağrılar önemli değildir, fakat ağrı uzarsa ,aylar veya yıllar sürerse kişinin hayatını kabusa çevirir.Hatta ağrıdan dolayı intihar eden kişilerin sayısı da küçümsenmiyecek kadar fazladır.

Basit travmadan, baş ağrısı ve kansere kadar ağrıya sebep olan bir çok sebep vardır.Toplumda en çok görülen ağrı sebeplerini basitce sayarsam

1- Baş ağrıları

2Bel ,boyum ve sırt ağrıları

3-Fibromyaljiye baglı ağrılar

5-Diz ,omuz.. gibi vücutta yıpranmaya bağlı ağrılar

6Trigiminal nevralji ve yüz ağrıları

7-Diş ağrıları............vs olarak sıralıyabiliriz.

Ağrı tedavisinde ilk yapılması gereken ağrıya sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır.Migren varsa tedavisi ,bel ve boyun fıtığı varsa operasyonu veya tedavisi....gibi. FAKAT BAZEN TÜM TEDAVİYE RAĞMEN AĞRIYA SEBEP OLAN ETKEN ORTADAN KALKSA BİLE AĞRI GEÇMEZ. Ağrı kişinin yaşamının sevimsiz bir parçası haline gelir.Kişi doktor doktor gezmeye başlar .Çoğu zaman tedaviler ve yapılan operasyonlar tekrarlanır ,yine sonuç hüsran olur ve kişi ağrıdan kurtulamaz

Uzun süre ağrıya maruz kalmak beynin ön bölgesini duyarlı hale getirir.Aklımıza ağrıya sebep olan hastalık gelince veya ağrıyı düşününce hemen beyin ön maddeden biyokimyasallar salınır ve AĞRI başlar.Bu durumda kişi ağrı bağımlısı olmuştur.

Bağımlılık gelişiminin temel nedeni; beyin ön bölge duyarlılıklarıdır.Bağımlılıkların tedavisinde beyin ön bölge duyarlılığını düzeltemeden başarıyı beklememek gerekir.

Bağımlılığın sayı ve şiddeti, hasta olma durumunu belirleyen etkenlerdir.Bağımlılığın derecesini belirleyen beyin ön bölgesi, kişisel özgürlüğün merkezidir.Bireysel özgürlük düzeyi, beyin ön bölgesinin uyarılma ihtiyacı ile ters orantılıdır.İnsanlar bağımlılıkları kadar hasta, özgürlükleri kadar sağlıklı olurlar.

Ağrı bağımlılığı tedavisi zor ve uzmanlık gerektiren bir konudur .Nöroloji,psikiyatri ve ağrı uzmanlarının ortak uyguladıkları bir tedavi protokolü ile olur. İyi edavi ile hasta ağrı ve ağrı bağımlılığından kurtulur.

Prof.Dr.Serdar Dağ

Nörolog

http://www.doktorlarmerkezi.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler