HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2008 programında "İstanbul depremi" önlemi

2008 programında "İstanbul depremi" önlemi

ANKARA(ANKA)-Hükümetin 2008 yılı programında, İstanbul'da beklenen büyük depreme karşı yürütülen hazırlık çalışmaları sıkı izlemeye alındı.

2008 yılı programının uygulanması, koordinasyonu ve izlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Programda, İstanbul il özel idaresinin, depreme hazırlık çalışmalarıyla ilgili yılda üç kez rapor hazırlayarak sunması karara bağlandı. Buna göre İstanbul İl Özel İdaresi, kentin depreme karşı hazırlanması amacıyla yürütülen, Yatırım Programında yer almayan, İstanbul'da Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (ISMEP) çalışmalarıyla ilgili her dört ayda bir hazırlayacağı gelişme raporunu, Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı'na gönderecek.

YATIRIMLARA İLİŞKİN ESASLAR

2008 yılı programına göre, yıl içinde zorunlu durumlar dışında Yatırım Programına yeni proje alınması teklif edilemeyecek. Zorunlu hallere özgü olarak programa proje alınmasıyla ilgili taleplerden, maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olanlar veya maliyetine bakılmaksızın 5 milyon YTL harcama ile yılı içinde tamamlanacak olanlar DPT Müsteşarlığınca; maliyeti 5-250 milyon YTL arası olanlar Yüksek Planlama Kurulu'nca; 250 milyon YTL'nin üzerindekiler ise Bakanlar Kurulunca karara bağlanacak. Yatırım Programından proje çıkarılmasıyla ilgili talepler YPK tarafından sonuçlandırılacak.

2008 Yılı Programında yer alan maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olan projelerde aynı il içinde yer değişiklikleri; DPT'ye bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün onayıyla gerçekleştirilecek. Bu projelerde il bazındaki yer değişikliği talepleri ile maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde aynı il içinde yer değişikliği talepleri ise DPT tarafından karara bağlanacak. Maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde il bazındaki yer değişikliği taleplerini YPK karara bağlayacak.

Karakteristik ve süre değişiklikleri; maliyeti 100 milyon YTL'ye kadar olan projelerde DPT Müsteşarlığınca, bunun üzerinde olanlarda ise YPK tarafından karara bağlanacak.

Maliyet değişiklikleri; 100 milyon YTL'ye kadar olan projeler ile maliyeti 100 milyon YTL'den fazla olmakla birlikte ödenek değişikliği nedeniyle maliyet değişikliği yapılması zorunlu projelerdeki maliyet değişiklikleri DPT Müsteşarlığınca sonuçlandırılacak. Maliyeti 100 milyon YTL'den fazla olan veya maliyet revizyonu sonrası bu tutarın üzerine çıkan projelerdeki maliyet değişiklikleri ise YPK tarafından karara bağlanacak. Yer ve karakteristiğinde değişiklik yapılmaksızın maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olan projelerdeki program maliyetinin yüzde 50'sine kadar maliyet değişiklikleri; DPT'ye bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün onayıyla yapılacak.

Geçmiş yıllarda başlatılmış olup, 2008 yılı içinde bitecek projeler ile teknolojik araştırma projelerinin ödeneklerinden diğer projelere aktarma yapılmaması kaydıyla yıllık projeler de dahil olmak üzere; ödenek eklenecek projenin başlangıç ödeneğinin yüzde 20'sine veya 1 milyon YTL'ye kadar ödenek aktarmaları DPT'ye bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakan, üniversitelerde ise rektör onayıyla yapılacak. Proje ödeneğine yıl içinde yapılacak toplam 25 milyon YTL'ye ye kadar ek ödenek tahsisi DPT, bunun üzerindeki değişiklikler YPK tarafından karara bağlanacak.

YOL PROJELERİ

Karayolları Genel Müdürlüğü yatırımları arasında yer alan "Eksik Kalan Yapım-Onarım İşlerinin Tamamlanması" Projesinde yapılacak her türlü ödenek değişikliği DPT'ye bilgi vermek kaydıyla Ulaştırma Bakanı'nın oluru ile yapılacak.

AB fonlarından finanse edilen projelerin ulusal katkı payları karşılığı olarak tahsis edilen ödenekler, AB fonlarından desteklenen diğer projeler hariç olmak üzere, başka projelere aktarılamayacak.

KÖYDES ÖDENEĞİNİN DAĞITIMI

Köylerin altyapı sorunlarını çözmeye yönelik Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamındaki yatırımlar için 2008 bütçesinden ayrılan ve 2008 Yılı Yatırım Programında yer alan ödeneğin, 79 İl Özel İdaresi ile İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerine il bazında dağılımı, Yatırım Programının Resmi Gazetede yayımının ardından Yüksek Planlama Kurulu'nca karara bağlanacak.

KURULUŞLAR 3 YILLIK PROGRAM HAZIRLAYACAK

Kamu kuruluşları, 2009-2011 Orta Vadeli Programda belirtilen hedefleri, politikaları, öncelikleri, çevresel etkileri ve varsa sektör ana planları ile kuruluş stratejik planları ve performans programlarını esas almasının yanı sıra il ölçeğindeki yatırımlar için valilik görüşlerini de dikkate alarak proje düzeyinde hazırlayacakları üç yıllık yatırım programlarını Temmuz 2008 sonuna kadar DPT'ye gönderecekler.

Kuruluşlar, tüm sektörlerde maliyeti 5 milyon YTL'nin üzerinde olan, yıl içinde Yatırım Programına alınmasını talep edecekleri yeni projeler için hazırlayacakları fizibilite etüdü ile birlikte DPT'ye başvuracaklar.

KİT'ler ve bağlı ortaklıkları, fon idareleri, sosyal güvenlik kurumları, büyük şehir belediyeleri ile nüfusu 50 bin ve daha fazla olan belediyeler, nüfusu 50 binin altında kalmakla birlikte DPT'nin tespit edeceği diğer belediyeler, büyük şehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri ile gaz ve otobüs işletmeleri, il özel idareleri ve İller Bankası, TRT, Atatürk Orman Çiftliği, Milli Piyango İdaresi, KOSGEB ve döner sermayeli kuruluşların DPT tarafından belirlenen kabullere ve formlara uygun olarak hazırlayacakları 2007 yılı gerçekleşme, 2008 yılı birinci gerçekleşme tahmini konsolide yatırım ve finansman tabloları 15 Mayıs 2008'e kadar, 2008 yılı ikinci gerçekleşme tahmini, 2008 yılı program konsolide yatırım ve finansman tabloları ise Temmuz 2008 sonuna kadar, DPT'ye gönderilecek.
Genel ve özel bütçeli kuruluşlar dışında kalan kuruluşlar, 2008 Yılı Yatırım Programında belirlenenler dışında binek veya station vagon tipi taşıt edinemeyecek.
Bu arada Türkiye genelinde sayıları 50 olan "kalkınmada öncelikli il" listesi değişmedi.

Express


En Çok Aranan Haberler