HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2017 Umre fiyatları Diyanet tarafından açıklandı

Umre fiyatları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Merakla beklenen Umre fiyatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar çıkışının ardından Türk Lirası üzerinden açıklandı.

2017 Umre fiyatları Diyanet tarafından açıklandı

Hac ve Umre fiyatları 2017 öncesinde paylaşıldı. Doların son dönemde sürekli tarihi zirvesini yenilemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dövizleri bozdurun" çağırısını Diyanet İşleri Başkanlığı olumlu karşıladı ve Umre fiyatları bu kez Türk Lirası üzerinden açıklandı. Her yıl binlerce vatandaşın hac ve umre ziyareti yaptığı ülkemizde, Diyanet'in hac ve umre fiyatları konusunda yapacağı açıklama merakla bekleniyordu. Beklenen açıklama geldi ve umre fiyatları 2017 listesi belirlendi.

UMRE FİYATLARI DİYANET TARAFINDAN AÇIKLANDI

Merakla beklenen umre fiyatları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Dolar konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kulak veren Diyanet, ücretlendirmeyi TL bazında yapılması kararı aldı ve umre fiyatları TL olarak açıklandı. Önceki yıllarda dolar üzerinden açıklanan fiyatların TL üzerinden fiyatlandırılması vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan duyuruda; "Başkanlığımız Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamlamıştır. Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.

Umre fiyatları 2017'de TL üzerinden tahsil edilecek. Her yıl olduğu gibi yapılan ücretlendirmede çeşitli kriterler baz alınıyor. Umre fiyatları konaklama gün sayısı, Kabe'ye yakınlık ve tarihe göre değişkenlik gösteriyor. Yine konaklamanın yapılacağı yerin kalitesine göre de fiyatlar artıyor. 2017 Umre fiyatlarına bakıldığında en uygun fiyatlandırma 14, yürüme mesafeli, 3. dönem olarak görülüyor. Bu şartlar altında yapılacak umre turunun fiyatı; odada 2 kişi başı ücret 4 bin 560 TL, 3 kişi başı ücret ise 4 bin 310 TL olarak belirlenmiş durumda.

Umre Fiyatları 2017

SUUDİ ARABİSTAN'A RİYAL ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILACAK

Her yıl yaklaşık 70 bin kişinin hac ibadeti, 400 bin kişinin de umre ziyareti yaptığı (110 bin kişi Diyanet ile gidiyor) organizasyonların yüzde 97’sinde döviz ile ödeme yapılıyor. Bu harcamalar “ulaşım, konaklama ve yemek” olarak ele alınıyor. Edinilen bilgiye göre Diyanet yetkilileri, Türk Hava Yolları ile görüşme yaparak ulaşımın da lira üzerinden olmasını önerdi. Ancak konu henüz netleşmedi. Konaklama ve yemek ise Suudi Arabistan’a Riyal üzerinden ödenecek. Ancak doların gün geçtikçe yükselmesi ödemede açıklarını da beraberinde getirecek. Bu konuda ortaya çıkabilecek açığın Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kapatılması planlanıyor. Hac fiyatları geçtiğimiz yıl normal konaklama için 3 bin 750 dolar, müstakil konaklama için 5 bin 250 dolar, otel için ise en düşük 6 bin 800 dolar; umre fiyatları da yaklaşık iki bin dolar olarak belirlenmişti. Kabe’ye yakınlık, müstakil lüks A sınıfı odalarının fiyatları ise daha yüksek olarak açıklanmıştı. Hacı adayları, ücretlerini üç taksit halinde de ödeyebiliyordu. Diyanet yeni umre fiyatlarının Türk Lirası olarak açıklanması için çalışmalarını sürdürüyor.

İKİNCİ KEZ UMREYE GİDECEKLER EK VERGİ ÖDEMEYECEK

Umre fiyatları 2017 listesi açıklandı. Yine bu süreçte ikinci kez umreye gidecekler için sevindirici haber geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dursun Aygün, Suudi Arabistan'ın 3 yılda ikinci kez umreye gideceklerden aldığı 2 bin riyal ek vergiyi kaldırdığını duyurdu. Son dönemde daha önce umreye gitmiş ve tekrar gitmek isteyen vatandaşlardan 2 bin riyal civarında ek ücret alınıyordu. Aygün açıklamasında; "Dün Suudi Arabistan'dan ilgililer bizi arayıp müjde verdiler. Bu vergilerin artık alınmayacağını ifade ettiler." dedi. Bu düzenlemeden memnun olduklarını söyleyen Aygün, "Diyanet İşleri Başkanımız, bizzat bu verginin kaldırılması hususunda Hac Bakanlığı'na doğrudan bir yazı yazdı. İlgililerle görüşüldü. Bizim de buradaki Suudi Arabistan'ın Sayın Büyükelçisiyle yoğun çalışmalarımız olmuştu. Devletimizin de bu yönde çok güzel girişimleri oldu. Sonuç itibarıyla bu vergi kalktı. Vatandaşlarımız artık rahat bir şekilde, daha önce gittiğini de dikkate almaksızın müracaatlarını yapabilirler." ifadelerini kullandı. Daha önce ödeme yapanların durumuna da değinen Aygün, "Biz arkadaşlarımızla çalıştık. Bu şekilde vergi ödemek suretiyle umreye giden 130, 140 civarında vatandaşımız var. Suudi Arabistan'da ilgili yetkililerle görüşeceğiz. Eğer ödedikleri vergileri, tekrar almamız mümkünse alıp vatandaşlarımıza iade edeceğiz." şeklinde konuştu.

UMRE NEDİR?

Umre, Hac'dan farklı olarak, Hac mevsiminin dışında Müslümanların Kabe'yi ziyaret etmeleridir. Fikhı tanımı ise hac gibi bir zaman bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe'yi tavaf, sa'y etmek, tıraş olmaktır. Kur'an ve Hadis'te de geçen umreden Kur'an'da; "Haccı ve umreyi Allah için tam yapın" şeklinde, Hadis'te ise "İki umre, arasındaki küçük günahların keffaretidir" şeklinde bahsedilir. Hac ve umrenin peş peşe yapılması tavsiye edilir.

NASIL YAPILIR?

Mutemir genellikle uçakla Cidde'ye gider. Mîkāt'tan ihramsız geçemeyeceğinden uçakta, hatta memleketinde ihrama girebilir. İhram beyaz renkte ve dikişsizdir. Başın açık ve ayakların çıplak olması istenir. İhram ile eşitliğe, kardeşliğe, ölüye benzemeye dikkat çekilir. İhrama girildiğinde cinsellik, kavga ve küfür yasaktır. Umreci mikat noktasını geçmeden önce tırnaklarını keser, abdest alır, tıraş olur, ayaklar çıplaktır, çanta ve kemer taşıyabilir. Kadınlar için normal elbise, eldiven, çorap, ayakkabı caizdir.

İhramın sünneti olarak iki rekât namaz kılar. Telbiye, tekbir, tehlillerle Mekke'ye girer. Kâbe ziyaretinde tekbir ve telbiyelerle içeri girer. Telbiye yüksek sesle yapılır. Kâbe’nin çevresini Hacerül Esved hizasından başlayarak yedi defa döner. Bu dönüş sırasında ıztıba ve remel yapar. Iztıba, ridanın bir ucunu sağ koltukaltından geçirip sol omuz üzerine atmaktır. Sağ omuz ve kol açılır. Remel, erkeklerin kısa adımlarla koşarcasına yürümesi demektir. Tavaftan sonra tavaf namazı kılar. İki rek'attir. Müstakil bir vacip namazdır.

Umreci, namazdan sonra say için Safâ tepesinden başlayarak Merve’ye gidiş geliş şeklinde say yapar. Saydan sonra tıraş olup ihramdan çıkar ve umreyi bitirir. Umrede Hac’daki gibi Arafat, Mina, müzdelife, kudum ve veda yoktur. İsterse nafile kurbanı keser, isterse Mekke ve Medine'deki kutsal yerleri gezer. Umrede diğer ziyaret yerleri; Medine'de Peygamber Muhammed’in mezarı, Kuba mescidi, Cuma mescidi, Kıbleteyn mescidi, Seba mescidi, Cennet-ül Bâkî Mezarlığı, Bulut Mescidi, Uhud şehitleri ziyareti. Mekke'de Muhammed’in doğduğu ev, Cennet-ül Mualla, Nur dağı, Sevr mağarası, Cin Mescidi, Cebeli Kubeys görülecek yerlerdir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler