HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

42 milyon kişi AIDS ile birlikte yaşıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökengin, İzmir Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre dünyada 42 milyon kişinin HIV/AIDS ile birlikte yaşadığını söyledi.

42 milyon kişi AIDS ile birlikte yaşıyor

AIDS'in yayılım hızının düşürülmesinin ancak HIV virüsü bulaşmasının önlenmesiyle mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Gökengin, "Yeni bireylerin enfeksiyondan korunması, anneden bebeğe HIV bulaşımının önlenmesi ve HIV pozitif bireylere danışmanlık hizmeti verilerek, gerekli sağlık kurumlarına sevkinin yapılabilmesi açısından AIDS'in hızlı ve doğru tanısı hayati önem taşımaktadır" dedi.

HIV testlerinin risk altında olanlara yaptırılmasının önerildiğini kaydeden Prof. Dr. Gökengin, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da ilaç bağımlılarının tedavi gördüğü kliniklere başvuran hastalar, çok sayıda cinsel partneri olan kişiler, ilaç bağımlılarının partnerleri, doğurganlık çağındaki kadınlar, tüberküloz hastaları özellikle risk altındadır. Zorunlu test uygulamasının söz konusu olduğu özel gruplar ise hamileler, yeni doğanlar, mahkumlar, cinsel suç sanıkları ve mağdurları, sağlık çalışanları, para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar olarak sınıflandırılabilir" diye konuştu.

HIV enfeksiyonu ve AIDS'in psikolojik ve sosyal sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Gökengin, "HIV testlerinin pozitif bulunmasıyla birlikte, hastanın yaşamında önemli ölçüde değişiklik olur. Hasta bir yandan ölümcül bir hastalık tanısı almanın çöküntüsünü yaşarken, diğer yandan da bu tanıyı aile bireyleri ve arkadaşlarıyla paylaşma, işini kaybetme, toplum tarafından damgalanma ve dışlanma, ilaçların temininde güçlük ve ekonomik sıkıntılar gibi birçok engelle de mücadele etmek zorunda kalır. Bu zorlu mücadelede, hastaya ve çoğu kez benzer sıkıntıları yaşayan aile bireylerine en doğru yolu gösterecek kişiler sağlık çalışanlarıdır" diyerek insanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Gökengin, HIV enfeksiyonu ve AIDS'in birçok alanı ilgilendiren hastalıklar olması nedeniyle özel bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bu tür hastalara verilecek hizmette, çok sayıda farklı uzmanlık alanından hekimin işbirliğinin yanı sıra psikolog, sosyal hizmet uzmanı, beslenme uzmanı, hemşire ve hizmetli gibi diğer sağlık elemanlarının da katkısı gereklidir. Günümüzde AIDS hastalarının yaşama isteğini canlı tutmak, tedavinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Çünkü tedavide ana amaç, hastayı olabildiğince uzun süre ve iyi yaşatmaktır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler