HABER

6 milyarın sağlığı 60 milyona emanet

6 milyarın sağlığı 60 milyona emanet

CENEVRE (İHA) - Dünya genelindeki ölümcül ve salgın hastalıklarla mücadele için en az 2 milyon 300 bin sağlık çalışanına ihtiyaç olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde başta HIV/AIDS olmak üzere diğer ölümcül ve salgın hastalıklarla mücadele için 2 milyon 300 bin doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanına ihtiyaç var.

WHO'nun yayınladığı '2006 Dünya Sağlık Raporu'nda yer alan bilgilere göre, fakir ülkelerdeki sağlık çalışanı açığı kriz safhasında ve uluslararası toplumun bu konuda acilen önlem alması gerekiyor.

Raporda, yardımcı personel ile birlikte dünya genelinde tam 4.3 milyon sağlık çalışanına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Başta Kuzey Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya olmak üzere toplam 57 ülkedeki sağlık çalışanı açığının "kritik" safhada olduğuna dikkat çekilen raporda, "Dünya nüfusu artıyor, ancak sağlık çalışanlarının sayısı yerinde sayıyor hatta bazı bölgelerde azalıyor" ifadeleri kullanıldı.

6 milyarın sağlığının 60 milyona emanet olduğunun belirtildiği raporda "Son rakamlara göre dünyada doktor, hemşire, ebe, yardımcı personel ve diğer çalışanlar olmak üzere toplam 59.2 milyon sağlık çalışanı var" denildi.

Sağlık çalışanlarının çoğunun zengin ülkelerde toplandığının belirtildiği raporda, fakirliğin, vebanın, ölümcül hastalıkların kol gezdiği bölgelerde ise bu alanda büyük açık olduğu vurgulandı.

Raporu hazırlayan ekipten Tim Evans, "10-15 yıl içinde daha büyük sıkıntılarımız olacak. Durum daha da kötüye gidiyor. Tedbir almak zorundayız, ancak şu ana kadar çok az önlem alınabildi" dedi.

Sağlık çalışanı açığının en fazla olduğu ülkeler arasında ilk sıraları Hindistan, Endonezya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Tanzanya, Peru ve Batı Afrika'daki ülkeler alıyor.

SAĞLIKTA DA FAKİR ZENGİN UÇURUMU Afrika'da bin kişiye 2.3 sağlık çalışanı düşerken bu oran Avrupa'da 18.8, ABD'de 24 olarak açıklandı.
Dünya genelindeki ölümcül ve salgın hastalıkların yüzde 25'inin görüldüğü Afrika'da sağlık alanındaki harcamaların tutarı dünya sağlık harcamalarının sadece yüzde 1'i kadar.

Afrika'da sağlık bütçesinden, çalışanlara ayrılan pay yüzde 30, Asya'da yüzde 42 ve Avrupa'da da yaklaşık yüzde 50.
Raporda, sağlık çalışanı açığının fazla olduğu ülkelerde işsizlik nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanının görev yapamadığı da belirtildi.
Fakir ülkelerden zengin ülkelere sağlık alanında da 'beyin göçü' olduğunun belirtildiği raporda, fakirlik, iş ve çalışan dengesizliği, kaynak yetersizliği, bürokratik engeller, yanlış siyasi kararlar gibi nedenlerin mevcut sorunlara yol açtığı vurgulandı.

Kendi ülkelerindeki elverişsiz çalışma ortamı, düşük ücret, kötü yönetim, kariyer yapamama ve sosyal bakış açısı gibi nedenlerle zengin ve gelişmiş ülkelere giden uzmanların buralarda 15 kat daha fazla ücret aldıkları raporda dikkat çekilen başka bir önemli konu.

Sadece Hindistan'da doktor, hemşire ve ebe yetiştirmenin yıllık maliyetinin 2 milyar dolar olduğu belirtilen raporda söz konusu fakir ülkelerde sağlık çalışanlarının istihdamı için yılda 311 milyon dolara ihtiyaç olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler'in Milenyum Kalkınma Hedefleri'ne göre, fakir 57 ülkedeki sorunların bir nebze de olsa giderilmesi için sağlık sektöründeki istihdama 53 milyar dolar ayrılması gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler