HABER

AB Dışişleri Bakanları Kıbrıs'ı tartışıyor

LÜKSEMBURG (İHA) - Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, bugün Lüksemburg'ta yaptıkları toplantıda, Kıbrıs'ın her iki yakasında önceki gün yapılan referandumların sonuçlarını tartışıyor. Toplantıda cevabı en çok merak edilen soru, Avrupa Birliği'nin Kuzey Kıbrıs'a yönelik ekonomik ambargonun kaldırılması yönünde adım atıp atmayacağı.

Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Patten, dışişleri bakanlarının toplantıda, hızla Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik olarak tecrit edilmesini önleyecek önlemleri almalarını umduğunu söyledi. Chris Patten, Kıbrıslı Rumların referandumda Annan Planı'nı redderek hiç de iyi bir davranış sergilemediklerini belirtti. Patten, "Kıbrıs'ta tarihi bir fırsatın kaçırılmasından dolayı çok üzgünüm" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, Annan Planı'na açık farkla 'evet' diyen Kıbrıslı Türklerin mağdur edilmemeleri gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının ilk etapta, Kuzey Kıbrıs'a 260 milyon euroluk bir mali yardım yapılması üzerinde anlaşması bekleniyor. Daha önce bu mali yardımın adanın yeniden birleşerek Avrupa Birliği'ne girmesi halinde Kuzey Kıbrıs'a aktarılması planlanıyordu.

Kıbrıs Rum yönetiminin Dışişleri Bakanı Yorgo Yokovu kendilerinin her zaman AB müktesebatı çerçevesinde, Kıbrıslı Türklere yardımdan ve adada ticaret hacminin arttırılmasından yana olduklarını söyledi.

Bazı gözlemciler, Avrupa Adalet Divanı'nın önceki kararları gereği, adaya uygulanan ambargonun hemen kaldırılmasında zorluk çıkabileceğini, ancak ilk etapta Kuzey Kıbrıs'tan gelen tarım ürünlerine uygulanan gümrüklerin kaldırılmasının mümkün olduğunu söylüyor.

KKTC Başbakanı Mehmed Ali Talat ise, Avrupa Birliği'nin dönem başkanı İrlanda'nın Başbakanı Berti Ahern'e bir mektup yazarak, Kıbrıs yeniden bütünleşerek Avrupa Birliği'ne üye olana dek, birlik müktesebatının adada uygulanmaması gerektiğini belirtti.
Önceki gün yapılan referandumlarda Kuzey Kıbrıs'ta halkın yaklaşık yüzde 65'i Annan Planı'na 'evet' demiş, Rumların ise yaklaşık yüzde 76'sı planı reddetmişti. Bu durumda 1 Mayıs'ta sadece adanın güneyi Avrupa Birliği'ne üye olacak.

En Çok Aranan Haberler