HABER

AB'nin vergi ısrarına karşı "Rakı Lobisi"

İSTANBUL(ANKA)-Türkiye'de alkollü içki üreticileri, Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) çatısı altında bir araya geldi. Başkanlığını Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu'nun yaptığı Dernek, AB'nin rakıdaki vergi yükünün artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergileme"de ısrar etmesine karşı, rakı üreticileri olarak "milli içki rakıyı" korumak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Mey İçki, Efe Alkollü İçecekler, Sarper İçecek, Anadolu Alkollü İçecekler ve Burgaz Alkollü İçkiler'in bir araya gelerek kurdukları GİSDER üyeleri düzenledikleri tanıtım toplantısında, müzakere sürecinde AB'nin rakıdaki vergi yükünün artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergilemede" konusuna karşı birlikte mücadele edeceklerini kaydetti.

Toplantıda konuşan Yorgancıoğlu, başta geleneksel Türk alkollü içkiler olmak üzere tüm distile alkollü içki sektöründe sinai ve ticari faaliyetin gelişimi ve sektörün koordinasyonuna katkıda bulunmak; geleneksel Türk içkilerini Avrupa ve uluslar arası alanda tanıtmak; meslek, teknik dayanışma ve gelişmeyi sağlamak amacıyla GİSDER'i kurduklarını söyledi.

"BRÜKSEL'İN BELİRLEYECEĞİ RAKI FİYATI 50 YTL OLUR"

Türkiye ile AB müzakere sürecinin devam ettiğini ve bu süreçte, distile alkollü içkilerin vergi oranlarına yeni düzenleme konusunun gündeme geleceğini belirten Yorgancıoğlu, AB'nin rakıya uygulanmakta olan verginin artırılarak İskoç viskisi ile aynı orana getirilmesi talebinde bulunduğunu hatırlattı. Galip Yorgancıoğlu, rakının vergilendirmesinin viskiyle aynı seviyeye getirilmesinin üzüm ve anason üreticilerinden tüketicilere kadar geniş bir kesimi olumsuz biçimde etkileyeceğini ifade ederek, "Rakının Türkiye'nin milli alkollü içkisi olduğu noktasından hareketle hükümetimizin bugüne kadar durduğu destekleyici noktada durmasını ve Brüksel'de taviz vermekten kaçınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Yorgancıoğlu, rakının yüksel alkollü bir içki olduğunu ancak kendine has yöntemlerle sadece Türkiye'de üretildiğini ve bu gerçeğin bütün dünya tarafından kabul edildiğine işaret ederek, rakının vergi oranının İskoç viskisi düzeyine çekilmesi durumunda bundan en çok zarar görecek kesimin tüketiciler olacağını ifade etti. Şimdi 20-26 YTL ve üzerinde satılan 70'lik rakının fiyatın söz konusu vergilendirmeyle birlikte, 50 YTL civarına çıkabileceğini dile getiren Yorgancıoğlu, fiyatı artacak olan ürünün erişebilirliğinin de önemli ölçüde azalacağını söyledi. Yorgancıoğlu, "Milli içkimiz rakının fiyatının kimin tarafından tespit edileceğinin ortaya konsa önemli bir noktayı oluşturuyor. Gündeme gelen vergilendirme sistemi ile bir anlamda rakının fiyatının Brüksel tarafından belirlenmesinin önünün açılmış olmasıdır. Nasıl Uzo'nun fiyatı Yunanistan tarafından belirleniyorsa, rakının fiyatının da Türkiye tarafından belirlenmesi doğal ve akla uygun yoldur. Bu belirlemenin AB merkezinden yapılması sakıncalı bir durumdur" diye konuştu.

TÜRKLER VİSKİCİLERE KARŞI BRÜKSELDE LOBİ ÇALIŞMASI BAŞLATIYOR

Türkiye'nin milli içkisi rakının, viski ile aynı şekilde vergilendirme konusunun İskoç Viski Derneği tarafından AB nezdinde gündeme getirildiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, bu derneğin AB nezdinde lobi gücüne sahip olduğunu kaydetti. Yorgancıoğlu, GİSDER olarak kendilerinin de Brüksel'de Türk alkollü içki üreticileri olarak sesini duyuracak lobi çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

Hükümetin Brüksel'de karşılaşacağı baskıya direnmesine yardım edeceklerini belirten Yorgancıoğlu, gazetecilerin soruları üzerine, bu süreçte hükümetin kendilerini destekleyen bir tavır sergilediğini söyledi. Yorgancıoğlu, hükümet yetkililerinin ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "AB konusunda rakının vergisini artırmak söz konusu olamaz. Rakı bizim milli içkimiz" dediğini hatırlatarak, Türkiye'nin milli içkisi olan rakının, Yunanistan'ın milli içkisi Uzo'yla aynı şekilde değerlendirilmesini istediklerini kaydetti. Yorgancıoğlu, Uzo'nun viskinin yarısı oranında vergilendirildiğine dile getirdi.

Yorgancıoğlu, bandrolsüz içkilerin satışını yasaklayan düzenlemenin kayıt dışı ile mücadele için önemli bir araç olduğuna dikkat çekerek, bandrolün yalnız başına bırakılır, arkasına ciddi denetimler ve yaptırımlar hayata geçirilmezse, bu uygulamanın iyi niyetli bir yaklaşımdan öteye gidemeyeceğine dikkat çekti. Yorgancıoğlu, hükümetin bu uygulananın hem kendi birimlerine, hem piyasaya dönük iletişim yapmasını beklediklerini kaydetti.

TÜRKİYE'DE RAKI 50 MİLYON LİTRE SATILIYOR

Yorgancıoğlu, Türkiye'de 1997 yılında 75 milyon litre satılırken, şimdi 50 milyon litre satıldığını belirterek, alkollü içkiler pazarının, 2 milyar dolarını biranın oluşturduğu toplam 4 milyar dolarlık bir pazar olduğunu söyledi. Alkollü içkiler pazarının Türkiye'de yeni ve oturmuş bir pazar olmadığını belirten Yorgancıoğlu, sektörün oluşumunu tamamlamadığını, sektöre çok sayıda yeni firmanın girmesini beklediklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte çıkarılan "Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderleri, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilemeyecek" değişikliğin "sürpriz" olarak nitelendirdi. Kanun çıktıktan sonra bunu öğrendiklerini belirten Yorgancıoğlu, yürürlüğe girinceye kadar kanunu anlamaya çalışacaklarını kaydetti.

UZO FORMÜLÜ

Yunanlıların 'Uzo'sunun, yüksek alkol derecesine rağmen, AB sistemi dışında vergilendiriliyor. Rakı ile benzer özelliklere sahip Uzo için Yunanistan'ın AB'den düşük oranlı ÖTV istemiş ancak reddedilmişti. Yunanistan bunun üzerine Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'ne başvurarak Uzo'yu Milli içki olarak tescil ettirdi ve ardından da bu düzenleme ile ilgili AB'nin Yüksek Mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'na başvurdu. Mahkemenin haklı bulmasının ardından AB'nin Uzo'ya düşük oranlı ÖTV'yi kabul etmişti. Maliye Bakanlığı da, rakı için de aynı yolun izlenmesi ve DTÖ tarafından "Türkiye'nin milli içkisi" olarak tescili için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuruda bulunmuştu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler