KONYA (İHA) - Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç, cep telefonu hatlarında kontörlüden kuruşlu sisteme geçilmesiyle birlikte operatörlerin fiyatlara gizli olarak yüzde 50 üzerinde zam yaptığını iddia ederek bunun haksız kazanç olduğunu belirtti.
1 Nisan itibariyle GSM operatörleri, kontörlü sistemden kuruşlu sisteme geçmişti. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, aslında tüketiciler için daha cazip olması gereken bu sistemin devreye girmesiyle operatörlerin fiyatlara gizli zam yapmaya başladığını iddia ederek şöyle konuştu: "Kontörlü sistemden kuruşlu sisteme geçilmesiyle birlikte 3 GSM operatörü de fiyatlara yüzde 50 üzerinde gizli zam yaptı. Daha önce 2 dakikası ya da 5 dakikası 1 kontörden konuşulabilirken şimdi dakikası 1
kontöre konuşuluyor. Yani eski sistemden daha kötü bir sistem getirilmiş oldu. Eskiden 3 dakika konuştuğunuzda 1 kontör giderken şimdi 3 dakikayı 1 saniye bile geçirseniz 6 dakika konuşmuş gibi kuruş düşüyor. Yani daha kısa konuşanlar daha çok ödemek zorunda kalıyor."
GMS operatörlerinin tüketicinin haberi olmadan artış periyotlarını artırdığını anlatan Mustafa Dinç, "Bu da tüketicinin konuşmadığı süre için para ödemesine yol açıyor. 10 dakikası 50 kuruş diyorlar mesela. Siz 10 saniye bile konuşsanız yine 50 kuruş ödüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Tüketiciler Birliği'ne kuruşlu sisteme geçildiği ilk günden itibaren binlerce şikayet geldiğini anlatan Mustafa Dinç, şunları söyledi: "Biz Tüketiciler Birliği olarak konuyu Bilim ve Teknoloji Kurulu'na şikayet dilekçesiyle ilettik. Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanımız da, durumun izlemeye alındığına dair bir açıklama yaptı. Bize birde tüketicilerin kullandığı tarifelerin kendilerinin haberi olmadan değiştirilmesiyle ilgili çok şikayet geliyor. Vatandaş, abone olurken istediği tarifeyi bir iki ay
kullandıktan sonra operatörden kendisine 'Tarifeniz değiştirilmiştir' diye bir mesaj geliyor. Eğer abone bu mesajı okumadıysa hâla kendi tarifesi üzerinden konuştuğunu sanıyor ve astronomik faturalarla karşı karşıya kalıyor. Biz bunun tespiti halinde dava açarak faturayı iptal ettirebiliyoruz."
3G'DEN DE OLDUKÇA ŞİKAYET GELİYOR
Hızlı internet ve görüntülü konuşma ortamı sağlayan 3G konusunda tüketicilerden yoğun şikayet geldiğini dile getiren Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin şu fiyata sınırsız 3G hızında internet diyorlar. Ama her yerde 3G çekmediği için vatandaşlar normal GPRS hızı üzerinden internete bağlanmak zorunda kalıyor ve yüklü faturalarla karşı karşıya kalıyor. Hattı iptal ettirmek istediğinizde de yaptığınız sözleşme gereği yüklü miktarda cayma bedeli isteniyor. Bu yapılan sözleşmelerin aslında hiçbir hükmü
yok. Tüketici, sözleşmeyi okumadan imzaladığı için dava açılması durumunda iptali söz konusu. Ayrıca, size belli bir kota veriliyor ancak tüketici bu kotayı hesaplayamadığı için 'Kotayı aştınız' diyerek yüklü faturalar gönderiliyor. Tüketici, bu konuda mutlaka daha uyanık olmalı ve hakkını mutlaka gerekli mercilere başvurarak aramalıdır."