HABER

Adana'da organik tarım çalıştayı

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şinasi Akdemir, Türkiye'de pek çok bölgenin tarım ilaçları ve gübrelerle henüz kirlenmediğini ve bu durumun ekolojik tarım açısından ülkemiz adına önemli bir şans olduğunu söyledi.

Türkiye'de Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Güncelleştirilmesi Projesi kapsamında başlatılan Sulak Tarım Alanlarında Organik Tarımın Geliştirilmesi Çalıştayı Adana'da başladı. Seyhan Oteli'nde yapılan çalıştaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Nadir Doumandji, akademisyenler, özel sektör temsilcileri, üretici ve girişimciler katıldı.

Toplantıda, giderek yoğunlaşan tarım uygulamalarının insan ve hayvan sağlığı ile çevre kirliliği üzerindeki olumsuz etkileri vurgulanarak, organik tarıma geçişin önemine dikkat çekildi. Dışardan gelen organik olarak yetiştirilmiş kuru üzüm ve incir talepleri ile Türkiye'deki çalışmaların 1980'li yılların başında başladığı ve bu sürecin, yasal bir zemine oturtulması şeklinde devam ettiği bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Alternatif Tarımsal Üretim Daire Başkanı Salih Zeki, FAO'nun da mali ve teknik olarak destek verdiğini belirttiği projenin AB yasalarına uyumu da dikkate alarak yurt genelinde uygulanması için çalışmaların devem ettiğini kaydetti. Zeki, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde 81 ilde en az 2 uzman çekirdek kadro kurulmasının hedeflendiğini, illerde belirlenen potansiyelin en verimli şekilde değerlendirilmesi ve üreticilere bilgi akışının sağlanması yönündeki çalışmaların da sürdüğünü ifade etti. Zeki, 2001 yılı verilerine göre Türkiye'de organik yönetim sistemine tabi olarak denetlenmiş ve onaylanmış 15 bin çiftlik ve 111 bin hektarlık alan bulunduğunu bildirdi.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şinasi Akdemir de, tarımsal üretimi artırmak için kullanılan kimyevi maddeler ve diğer olumsuz etkilerle birlikte mevcut tarım sisteminin sürdürülebilir olmaktan çıktıdığını söyledi. Organik tarımın ise başta insan olmak üzere pek çok canlının sağlığını tehdit etmeyen, güvenceli bir sistem olduğunu belirten Akdemir, dünyada ve son yıllarda da Türkiye'de organik tarıma yönelişin hız kazandığını kaydetti. Organik tarım bakımından Türkiye'nin pek çok ülkeden daha şanslı olduğunu ifade eden Akdemir, "Pek çok bölgemiz tarım ilaçları ve gübrelerle henüz kirlenmemiştir. Bu durum, ülkemizin ekolojik tarım açısından önemli bir şansı olarak değerlendirilmelidir. Türkiye'nin değişik iklim özellikleri, çok çeşitli ürünlerin organik tarım usulü ile yetiştirilmesine imkan vermektedir" dedi.
Prof. Dr. Şinasi Akdemir, yetiştirilen ekolojik ürünlerin çoğunun yurt dışına gönderildiğini, yurt içi tüketimin ise çok az olduğuna işaret ederek, "Bunun nedenlerinin başında toplum bilincinin henüz yeterince oluşmaması ve ayrıca ekolojik ürünlerin, olması gerekenden çok yüksek fiyatlara satılmasıdır" diye konuştu.
Akdemir, sağlık ve güvenilirlik açısından organik tarıma daha çok önem ve destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler