GAZİANTEP (İHA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) işbirliği ile düzenlenen "Aile Şirketlerinde Yönetim, Kurumsallaşma ve Halka Açılma Paneli" Gaziantep'te yapıldı.
GTO Meclis Salonu'nda düzenlenen panele, Gaziantepli sanayiciler ve işadamları katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep'in sanayi ve ticaret alanında yakaladığı başarıyı kurumsallaşma konusunda gösteremediğini belirterek, "Bu yıl yaklaşık olarak 2.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık. 5. organize sanayi bölgesini kurma çalışmalarımız devam ediyor. Uluslararası havaalanımız var ve ikincisini planlıyoruz. Ülkede ne üretiliyorsa hepsini biz burada üretiyoruz. Ancak kurumsallaşma konusunda aynı başarıyı yakalayamadık. Halen şirketlerimizin çoğunu aile şirketleri oluşturuyor. Bu konuda çok muhafazakar davranıyoruz, kurumsallaşmayı savunuyoruz, ancak kurumsallaşmıyoruz. Eğer dünya çapında rekabet etmek istiyorsak kurumsallaşmak zorundayız" dedi.
TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Fındıkçı da Türk şirketlerinde kurumsallaşma konusunda bir isteksizlik olduğunu kaydederek, "Aile şirketlerinde herşey bir tepe yöneticisinin iki dudağı arasındadır. Herşey tepedeki yöneticinin elindedir. Kurumsallaşmış bir şirkette ise işler bir kurallar bütünü içerisinde yürütülür. Kurumsallaşmada da patron işin içindedir. Kurumsallaşmayı tamamlamamış şirketlerde tepedeki insan herhangi bir sebeple gittiği zaman şirketler iflasa sürüklenir. Kurumsallaşmayı üretimi devam ettirmek için istemeliyiz. Ancak kurumsallaşma konusunda şirketlerimizde büyük bir isteksizlik var. Tırnaklarıyla kazıyarak şirketi bir yerlere getirenler kolay kolay başkasına yetki devretmez. Bu konuda öncelikle kişisel kurumsallaşmayı sağlamak zorundayız. Yapılan araştırmalara göre ikinci kuşağa geçen aile şirketi sayısı oldukça düşük, üçüncü kuşağa geçenler ise yok denecek kadar azdır" diye konuştu.
İMKB Kotasyon Müdür Yardımcısı Alev Dumanlı ise kurumsallaşma konusunda halka açılmanın önemli bir aşama olduğunu ifade ederek, "Aile şirketlerimizde özellikle yönetimi kaybetme korkusu yaşanmaktadır. Kurumsallaşmış şirketler belirli bir kurallar bütünü çerçevesinde yönetilir ve şeffaf olmayı, halka açılmayı gerektirir. Halka açılma öyle korkulduğu gibi yönetimi kaybettirmez" şeklinde konuştu.