HABER

Akut solunum yolu enfeksiyonları

OSMANİYE (İHA) - Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, akut solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle yılda 3 milyon çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Cingöz, yaptığı açıklamada, üst solunum yolu hastalıklarının, mikropların soluk borusu ve akciğerlerle akciğer içi hava yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirterek, "Gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biri, akut solunum yolu enfeksiyonlarıdır ve her yıl 3 milyon çocuğun ölüm nedenidir. Bu ölümlerin üçte ikisi 0-12 aylık, özellikle iki aylıktan küçük bebeklerde olmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları, Türkiye'de çocuk hastalıkları ve
ölümlerinin ana sebeplerinden biridir. Solunum yolu hastalıkları daha çok içinde bulunduğumuz sonbahar ve kış aylarında görülmektedir" dedi.

Dr. Mehmet Cingöz, risk faktörlerini sıralarken şunları söyledi: "Beslenme bozukluğu olan çocuklarda vücudun savunma sistemi bozulduğu için basit bir soğuk algınlığı kolayca zatürreeye dönüşmekte ve beslenmesi normal olan çocuklara nazaran bu çocuklarda zatürreeye bağlı ölümler 12 misli daha çok görülmektedir. Zamanından evvel doğan veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerde zatürree nedeniyle olan ölümler daha fazla görülür. Sigara kullanan ailelerin çocuklarının kullanmayan ailelerin çocuklarına göre iki kat daha fazla solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandıkları görülmektedir."

Özellikle kırsal kesimde yakılan ateşlerden çıkan dumanların ve kentlerdeki hava kirliliğinin de solunum yolu enfeksiyonları riskini artırdığını anlatan Dr. Mehmet Cingöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevresel koşullar solunum yolu enfeksiyonlarının kişiden kişiye yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Enfeksiyonların okul çocukları yoluyla ailenin diğer bireyine yayıldığı bilinmektedir. Kişisel hijyen, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasında önemli bir yer tutar."

Solunum yolu enfeksiyonlarında yapılması gerekenleri de sıralayan Cingöz, şu önerilerde bulundu: "Çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli. Hastalık sırasında beslenme sürdürülmeli, hastalık sonrası çocuklara ek öğün yemek verilmeli. Bu ek öğün çocuğun hastalığı sırasında kaybettiği kiloları alana kadar sürdürülmelidir. Burun akıntısı temizlenmelidir. Bunun için yumuşak bir mendil veya SF denen hafif tuzlu steril su kullanılmalıdır. İçinde tıbbi madde bulunan burun damlaları zararlı olabileceği için
kullanılmamalıdır. Sıvı miktarı artırmalı. Çocuğa ek içecek verilmeli, emzirme devam ediyorsa daha sık emzirilmeli. Bu sıvılar meyve suları, temiz içme suyu süt veya diğer sıvılardan olmalıdır. Boğaz ağrısı ve öksürük evde hazırlanan bazı maddelerle azaltılıp düzeltilmelidir. Şekerli çay, ıhlamur gibi bazı içecekler güvenilir ev solüsyonları olarak kullanılabilir."

Mehmet Cingöz, solunum sırasında zorlanma, hızlı solunum, sıvı gıdaları içememe durumunda kötüleşme olduğunda zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler