Sol Parti'nin (Die Linke) sunduğu "PKK'nın AB terör listesinden çıkarılması önergesi" üzerine Federal Meclis'te konuşan Wendt, PKK'nın geçtiğimiz yıl Avrupa'da yaşayan gençlere ortadoğudaki savaşa katılma çağrısı yaptığını hatırlattı.
2004 yılından bu yana terör örgütü PKK ile ilgili 4500 suç dosyasının incelendiğini söyleyen Wendt, "Türkiye'de ya da Almanya'da PKK bundan önce de şimdi de demokratik bir organizasyon olmamıştır. Bu bizim demokratik değerlerimizle ve gerçeklerimizle çelişmektedir" dedi.
-"Şiddet PKK için stratejik element"
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Uli Grötsch, PKK'nın şiddetle arasına mesafe koymadığını belirterek, "Şiddet PKK için siyasi olayların çözümünde halen stratejik bir element" dedi. Grötsch, PKK'nın Avrupa'da da şiddet eylemlerinden vazgeçmediğini kaydederek şunları söyledi:
"Geçen yıl Eylül ayında PKK'nın haber ajansı Avrupa'da yaşayan Kürk gençlerini aktif eyleme çağırdı. (Bu çağrı sonrasında) Tren garları, havaalanları, parti büroları, radyo istasyonları ve televizyon kanalları işgal edildi. 2014 Ekim ayında Hamburg'da Selefistler ve Kürtler arasında şiddet içeren olaylar oldu. Hamburg Anayasayı Koruma Kurumu olaylarda şiddet unsurunun bulunduğunu ve karşılıklı provokasyonların olduğunu ve her iki grubunda silahlı olduğunu açıkladı. PKK Suriye'de ve Irak'ta İŞİD'e karşı savaşmak için onlarca insan topladı. Bunların üzerine şunu söylemek istiyorum. Düşmanımın düşmanı dostum değildir."
Grötsch, SPD olarak PKK'nın AB terör listesinden çıkarılması yönündeki bu tasarıya red oyu vereceklerini belirtti.
-"PKK'ya karşı açılmış 4500 suç dosyası var"
CDU/CSU Milletvekili Clemens Binninger, PKK'nın 1994 yılında Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını hatırlatarak, bu yasak öncesinde gelişen olayların otoban kesmek ve bir çok polisin yaralandığı şiddet olayları olduğunu belirtti. 2004 yılından beri PKK'nın Almanya'da işlediği suçların daha da arttığını ifade eden Binninger, "2004 yılından beri mahkemelerde PKK'ya karşı açılmış 4500 suç dosyası var" dedi.
Binninger, 4500 suç dosyasını işaret ederek, "Bu sayı karşısında sizin PKK'nın AB terör listesinden kaldırılması talebinizi ve geçmişte gerçekleştirilmiş suçlara karşı af talebinizi gerçekçi bulmuyorum, rededilmeli" diye konuştu.
Almanya'da 800 bin Kürd'ün yaşadığını ve bunların yüzde 95'inin PKK ile ilişkisinin olmadığını belirten Binninger, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kim Almaya'da bizim anayasamıza saygı gösteriyor, şiddet kullanmıyor ve beynelmilel diyaloğa uyum gösteriyorsa nereli olduğuna ve hangi millete ait olduğuna bakılmaksızın her türlü hakka sahiptir. Kim bu kavramlara saygı göstermiyor, şiddetle arasına mesafe koymuyor ve beynelmilel diyaloğa uyum göstermiyorsa yasaklanır."
-"İŞİD'e karşı savaş yeterli değil"
Yeşiller Partisi (Die Grüne) Milletvekili Irene Mihalic, PKK'nın İŞİD'e kaşı savaşıyor olmasının PKK'nın AB terör örgütü listesinden çıkarılması için yeterli olmadığını söyledi. PKK'nın terör listesinden çıkarılmak noktasında bir talebinin olabileceğini belirten Mihalic, "Ama bunun için PKK'nın gerçekten şiddetten vazgeçmesi gerekiyor" diye konuştu.
Mihalic, 2014 Eylül'den bu yana PKK eylemlerinin Almanya'da arttığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Şunlar göze çarpmak zorunda: Şimdiye kadar bir çok ağır olaylarla sonuçlanan (PKK) gösterilerine şahit olduk. Havaalanları, tren garları, parti büroları ve radyo istasyonları (PKK tarafından) işgal edildi. PKK sempatizanları şiddet kullanarak Frankfurt Havaalanı'nın güvenlik bölümüne girmeye çalıştılar. Şimdi şu sorunun sorulması gerekiyor: PKK gerçekten Almanya'da da şiddetle arasına mesafe koymak konusunda ciddi mi?"