HABER

Anamur ve Cihanbeyli'de "sismik patlama"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Almanya'nın Geo Forschungs Zentrum (GFS) Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülen çalışmada patlama gerçekleştirildi.

''Kıbrıs Yayı ve Orta Anadolu Kabuk Yapısı Projesi'' kapsamında Mersin'in Anamur ilçesinde ve Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde sismik patlama yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve proje yöneticisi, Prof. Dr. Cemil Gürbüz'ün gözetiminde, Ormancık Köyü'ndeki çalışma alanında gerçekleştirilen patlama öncesi güvenlik önlemi aldı.

Alınan önlemlerin ardından, sismik patlama uzmanlar tarafından başarıyla gerçekleştirildi. 15 dakika sonra da çalışma hattı üzerindeki Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde aynı uygulama yapıldı.

Prof. Dr. Gürbüz, yaptığı açıklamada, projenin, ''Orta Anadolu ve Kıbrıs Yayı''nın jeodinamik yapısının sismik yöntemlerle belirlenmesini amaçladığını söyledi.

Proje kapsamında Kıbrıs'ın batısında 1, doğusunda da 2 kez su içerisinde hava basıncından sismik dalga elde ederek, sismik kayıt yapıldığını belirten Gürbüz, şöyle konuştu:

''Anamur ve Cihanbeyli ilçesinde de birer patlama gerçekleştirdik. Anamur'da sondajla 52 metre derinliğe inerek açtığımız iki kuyuya bin 230 kilo sismik patlayıcı yerleştirdik ve üzerini betonla kapattık. Böylece patlama esnasında oluşan enerjinin bir kısmı yüzeye ulaşsa da fazlası yer altında yayılarak daha sağlıklı veri elde etmemizi sağladı.''

Cihanbeyli ile Anamur arasındaki 240 kilometrelik mesafeye eşit aralıklarla 200 sismik kayıt cihazı yerleştirdiklerini ifade eden Gürbüz, ''İki ilçede 15 dakika arayla gerçekleştirdiğimiz 2 patlamanın ardından bu cihazlarla yapacağımız jeofizik ölçümler ve ilintili modellemeler ile Kıbrıs Yayı ve Orta Anadolu'daki yer kabuğu yapısı ortaya çıkacak'' diye konuştu.

AA

En Çok Aranan Haberler