HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa Mahkemesi tasarısına muhalefet şerhi

CHP, tasarıya muhalefet şerhi koydu.

ANKARA (ANKA) - CHP, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin muhalefet şerhinde, bireysel başvurulardan alınacak harçların yüzde 30'unun sadece Anayasa Mahkemesi Vakfı'na aktarılmasının söz konusu vakfı Türkiye'nin en zengin, en imtiyazlı vakfı haline getireceğini belirtti.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ile Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Meclis Adalet Alt Komisyonunda kabul edilen Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına muhalefet şerhi hazırladı.

CHP'nin hazırladığı muhalefet şerhinde, tasarıyla Anayasa Mahkemesi'nde Anayasa Mahkemesi Vakfı adıyla bir vakıf kurulması istenildiği, bu düzenlemenin Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik kuralına aykırı olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"On yedi yargıçtan oluşan bir mahkemenin bilimsel faaliyetleri, yurt içindeki faaliyetlerinin tanıtılması, bilimsel konferansların düzenlenmesi gibi, tamamen yargısal faaliyeti ilgilendiren ve tamamen devlet bütçesinden karşılanması zorunlu olan faaliyetlerin desteklenmesi için, yürürlükteki hukuk düzenine aykırı olan, istisna statüsünün çerçevesini tamamen aşan vakıf oluşturulması mümkün değildir.

Anayasa Mahkemesine yargısal görevi dışında, belirli kamusal işlemlerin Anayasaya uygunluğunun denetimi dışında, "bilimsel toplantılar düzenlemek, anayasa hukukumuzu tanıtmak' gibi bir görev yüklemek ve bu görevlerin yerine getirilebilmesi amacına yönelik olarak bir vakıf kurmak mümkün ve hukuksal değildir."

-"TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN, EN İMTİYAZLI VAKFI HALİNE GETİRECEKTİR"-

"Bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'u tutarında kaynağın Maliye Bakanlığı bütçesinden her yıl Mart ayının 20'sine kadar Vakfın hesabına aktarılır" biçiminde emredici bir düzenleme yer aldığı ifade edilen muhalefet şerhinde şu itirazlar yer aldı:

"Bilindiği üzere bu yıl bireysel başvuru harcı, Maliye Bakanlığının tebliği uyarınca 198,35 TL'dir. Bireysel başvuru, temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla konulan bir hak arama yolu olup, özel, gerçek ya da tüzel kişilerin sağlayacakları "bağışlardan veya yardımlardan' tamamen farklıdır. Dolayısıyla bireysel başvuruların harç tutarlarından ayrılacak payın, bir isteğe bağlı bir bağış veya yardım niteliğinde düşünülerek vakfa gelir addedilmesi mümkün değildir.

Bu çerçevede bireysel başvuruların sayısının artması son derece doğaldır. Ve bu bireysel başvurulardan alınacak harçların yüzde 30'nun sadece Anayasa Mahkemesi Vakfı'na aktarılması, hiç kuşkusuz söz konusu vakfı Türkiye'nin en zengin, en imtiyazlı vakfı haline getirecektir.

-"BİR BUÇUK YILLIK SÜRE İÇERİSİNDE VAKFIN HESABINDA ÖYLE BÜYÜK MİKTARDA PARA TOPLANMIŞTIR Kİ..."-

1981 yılında kurulmuş olan Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'na Bakanlar Kurulunca çıkartılan kanun hükmünde kararname ile vatandaştan alınan harçların bir kısmının vakfa aktarılmasına karar verilmiştir. Bir buçuk yıllık süre içerisinde vakfın hesabında öyle büyük miktarda para toplanmıştır ki, Anayasa Mahkemesi KHK'nin bu hükmünü iptal etmiştir.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi dışında yüksek yargı görevini yapan Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi de varken salt Anayasa Mahkemesi için bir vakfın kurulması ve bu vakfa bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'unun aktarılması eşitlik kuralına aykırıdır.

Diğer yüksek mahkemeler bir kenara itilerek Anayasa Mahkemesi Vakfı için genel bütçeden bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'u olan kaynağın aktarılması Anayasa'nın 10. maddesine aykırıdır. Diğer taraftan da kuruluşu itibarıyla istisnai olan bu vakfı, diğerleriyle karşılaştırıldığında üstün yani eşitsiz bir konuma taşıyacağı, yani Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir durumun bizzat yasayla düzenlenmiş olacağı da kuşkusuzdur."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler