HABER

Arıcılara arıotu tohumu dağıtıldı

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arı üreticilerine Arıotu (Faselya) tohumu dağıtıldı.Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında arıotu dağıtımı yapıldı.Adıyaman’da 2 yıldır düzenli olarak sürdürülen arıcılık yapan özelliklede organik arıcılık yapan çiftçilere bu yıl 1 ton 300 kilogram arıotu tohumu dağıtıldı.Müdürlüğün toplantı salonunda gerçekleştirilen dağıtım töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcı Nihat Yılmaz, “Arıotu tohumu Kahta, Çelikhan, Gerger ve Sincik ilçeleri başta olmak üzere tüm il genelinde organik arıcılık ve konvansiyonel arıcılık faaliyeti gösteren arıcılara arıotu tohumunun çiftçilerimize verilecektir.

Arıcılara arıotu tohumu dağıtıldı

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arı üreticilerine Arıotu (Faselya) tohumu dağıtıldı.
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında arıotu dağıtımı yapıldı.
Adıyaman’da 2 yıldır düzenli olarak sürdürülen arıcılık yapan özelliklede organik arıcılık yapan çiftçilere bu yıl 1 ton 300 kilogram arıotu tohumu dağıtıldı.
Müdürlüğün toplantı salonunda gerçekleştirilen dağıtım töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcı Nihat Yılmaz, “Arıotu tohumu Kahta, Çelikhan, Gerger ve Sincik ilçeleri başta olmak üzere tüm il genelinde organik arıcılık ve konvansiyonel arıcılık faaliyeti gösteren arıcılara arıotu tohumunun çiftçilerimize verilecektir. Bu yıl kapsamımızı biraz daha genişleterek İl Müdürlüğümüzde Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı arıcılık yapan üyelerine ulaştırmaları için Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliğine 300 kilogram arıotu tohumu verilecektir.
Arıotunun uzun çiçeklenme dönemi sayesinde arıcılarımız ilkbahar döneminde çiçeğin ve balözünün az olduğu ve arıcıların zorunlu olarak ilave besleme yapmak zorunda kaldıkları dönemde doğal olarak çiçekten faydalanmaları sağlanacaktır. Yüksek orandaki ek besleme maliyetinden kurtulacaklardır. İlimizin florasındaki zaman zaman iklim koşullarından dolayı oluşan flora yetersizliğine bu tür tohum destekleriyle çeşitlilik sağlayarak floranın güçlendirilmesi ve meralarda hayvan yemi olarak kullanılan arıotunun yayılması sağlanacak olup her yıl bu tür tohum destekleri artarak devam edecektir.
2014 yılında 120 adet kovanla başlattığımız organik arıcılığa geçiş süreci yapılan projeler ile 2017 yılı itibariyle 3 bin 758 adet kovana ulaşmış olup bu rakamların önümüzdeki yıllarda daha da artması adına yoğun çalışmalarımız devem etmektedir. Organik arıcılık desteklenirken konvansiyonel arıcılık yapan çiftçilerimizde unutulmamış hazırlanan ve sürdürülen projelerle 2013 yılında arılı kovan desteğinden faydalanan 53 bin 716 adet kovan mevcudumuz varken 2017 yılında arılı kovan desteğinden faydalanan 60.024 adet kovan mevcuduna ulaşılmış; Arılı kovan destekleme şartı olan 30 arılı kovan mevcudu şartını tamamlamayanlarda eklendiğinde il geneli toplam arılı kovan mevcudumuz 71 bin 270 adete gelmiştir. Arıcılığımızı organik ve konvansiyonel üretimde Türkiye’de ilk sıralara taşımak Adıyaman’ı bal üretiminde ve arıcılıkta marka yapmak hedefindeyiz” dedi.
Adıyaman Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bu arıotu dağıtımından dolayı teşekkür ederek, arıotu tohumunun emeklerin boşa gitmemesi adına hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından, arıcılara arıotu tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Arıcılara arıotu tohumu dağıtıldı

Arıcılara arıotu tohumu dağıtıldı

En Çok Aranan Haberler