ARTVİN (İHA) - Artvin Kafkasör Cerattepe'de maden çıkarılmasına tepki gösteren sivil toplum örgüt yöneticileri, maden çıkarma çalışmalarının doğayı tahrip ettiğini savundu.
Yeşil Artvin Derneği'nde biraraya gelen Türkiye'nin çeşitli yörelerinden 11 dernek yöneticisi, buradaki toplantının ardından karla kaplı Kafkasör'deki Cerattepe'ye çıktı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, yapılan çalışmalar hakkında dernek yöneticilerine bilgi verdi. Dernek yöneticileri, inceleme yaptıkları tepede Kanadalı Cominco şirketinin yaptığı tahribatı bir başka şirketin yapmasına müsaade etmeyeceklerini belirttiler. Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu Kara Doğa Proje Sorumlusu Hatice Dinç Sarısoy tarafından okunan basın açıklamasında ise şu görüşlere yer verildi:
"Artvin'in su ihtiyacını karşılayan su havzalarının da içinde yer aldığı Hatila Deresi Milli Parkı içerisindeki Cerattepe'de 10 yıla yakın bir zamandır devam eden maden çıkarma çalışmaları, Maden Yasası'nın onaylanmasıyla birlikte hız kazanmıştır. Çalışmaların bölgenin doğal zenginliklerine ve yöre insanının sağlığına zarar vereceği ortadadır. Toprak tahrip olacak, bölge çoraklaşacaktır. Bunun en yakın örneği, bakır madeni çıkarılan Murgul'dur. Taşıma faaliyetleri sebebiyle bitki örtüsü, kalabalıklaşan ortam sebebiyle yaban hayatı olumsuz etkilenecektir. 8-10 yıl sürecek ve ortalama 100 kişiye istihdam sağlanacak bir çalışma için doğanın tahrip edilmesine karşıyız. Hele hele elde edilecek gelirin büyük kısmının yabancı şirkete, çok az bir kısmının hazineye kalacağı bu çalışma için izin verilmemelidir. Koruma statüsüne sahip olsun olmasın her türlü doğal alanda ÇED yapılmadan maden çıkarılmasına imkan sağlayan yeni Maden Yasası'nın, Türkiye'nin doğal alanları ve biyolojik zenginliğinin korunması açısından sonuçlarının ağır olacağı şimdiden görülmektedir. Artvin'de yaşananlar gelecekte yaşanacaklara bir örnek teşkil etmekte olup, madencilik faaliyetlerinin bir daha başlatılmamak üzere durdurulması, Artvin'in daha sonraki nesillere yaşanabilir bir yer olarak kalması için şarttır".
'Maden çıkmasın, Artvin'in yeşili solmasın' sloganları atan dernek yetkilileri, çıkar uğruna bir şehri gözden çıkaranların ve doğa tahribatı yapanların karşılarında olacaklarını söyledi. Eyleme, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden 11 dernek yöneticisi ile Artvin'deki çeşitli dernek yöneticileri katıldı.