LONDRA (İHA) - İngiliz basınındaki bütün gazetelerde Kuzey Osetya Beslan'da bir Rus okulunda yaşanan ve yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan kanlı baskın ön sayfalara yer aldı.
Daily Telegraph , "Biz bunu hakketmek için ne yaptık?" sorunu taşıdığı başlıklı haberinde Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde yaşanan ve yüzlerce kişinin kurban edildiği kanlı baskına geniş şekilde yer verdi.
Times gazetesi ise, "Rusya ölülerini gömerken, intikam isteniyor" başlıklı haberinde yarısı çocuk 350'ye yakın cesede ulaşılmasına karşın, rehinelerin tutulduğu okul binasında ve morglarda dün gece dahi yüzlerce ailenin kayıp yakınlarını aradığını yazdı.
Guardian, "bir trajediye dönüşen rehine krizinde patlayan silah ve bombaların üzerinden üç gün geçmesine rağmen, hala yaklaşık 180 çocuk ve yetişkinin akıbeti belirsiz" başlıklı haberinde, sokaklara kayıp yakınlarının fotoğraflarını asan ailelerin umudunun giderek köreldiğini yazdı.
Financial Times, "Rusya'da güvenlik birimleri tepeden tırnağa değişim yolunda" başlıklı haberinde Rusya Devlet Başkanı Putin'in polisi ve askeri kuvvetleri suçladığını yazdı.
Gazete haberinde, Rusya Devlet Başkanı Putin'in cumartesi günü yaptığı konuşmadan da alıntılar yaparak ortaya ana bir fikir koydu 'Göze göz, dişe diş'.
Financial Times'a göre, Rusya hükümeti, El Kaide ile Çeçen savaşçılar arasında bağ olduğu savını abartarak, konuyu terörle küresel mücadele mecrasına çekmek istiyor.
Guardian gazetesi bir başka haberinde, Çeçenlerin bir internet sitesinde yayınlanan mesajı aktardı. "Rusya bizim çocuklarımızı öldürdü; biz de Rusların..." başlığını verdiği haberde, en aşırı uçtaki Çeçen komutan Şamil Basayev'e yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinde yayınlanan başlıklara yer verdi.
Independent, Beslan trajedisi ardından Vladimir Putin'in ulusa seslendiği televizyon konuşmasını mercek altına yatırıyor.
Gazete, Putin'in söyledikleri kadar, söylemediklerinin de önemli olduğu kanısında: Rus liderin konuşmasında Çeçenistan'ı bir kez bile telaffuz etmediğini yazdı.
Independent, bu şekilde Çeçen ayrılıkçılara verilen mesaj gayet açık. Putin, terör eylemlerinin Çeçen davasına hiçbir biçimde hizmet etmediğini göstermek istiyor. Independent'a göre, 'anlaşılabilir bir tutum bu; zira her devletin lideri böyle bir olay ardından aynı mesajı vermek ister' ifadelerine yer verdi.
Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Günter Verheugen bugün Ankara ziyareti ve zina tartışmasının gölgesinde Türkiye-AB ilişkileri konuları bugünkü ingiliz gazetelerinin diğer konuları arasında yer aldı.
Guardian, "Zina bulutunun gölgesi" başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan'ın zinayı suç sayan yasa önerisini vargücüyle savunduğunu yazdı.
Erdoğan, önerdiği yasanın kadın ve erkeğe eşit uygulanacağını vurguluyan gazete, İstanbul'dan kadın hakları savunucusu Liz Amado'nun "Zinayı suç saymak hiçbir modern ülkede görülmüş şey değil' diye belirten kadın hakları temsilcisi, 'böylece devletin özel hayata müdahalesi meşru kılınmış oluyor; ve bu yasa çıkarsa, erkeklere değil kadınlara karşı kullanılacak" sözlerine yer verdi.
Financial Times'ın sayfalarında da Verheugen'ın Türkiye ziyareti, bir yorum yazısıyla değerlendirdi.
Türkiye'ye müzakere tarihi verip vermeme kararının, Avrupa'nın önüne çıkan en önemli dönüm noktalarından biri olacağı görüşüyle başlayan yazı dizisinde, 'Avrupalı liderlerin kafalarında şüpheler var. Kimileri geleceğe ilişkin; Türkiye bir gün üye olursa, bunun Birlik bütçesine bindireceği yük gibi. Fakat bir de, başka problemler var; geçmişten kaynaklanan şüpheler' ifadelerini kullandı
Yazıda, Osmanlı'nın Avrupa ülkeleri ile savaş ve sürtüşmeye dayanan tarihinin, günümüz Türkiye'sine bakış açısına da yansıdığı belirtiliyor.
En ciddi kaygıların ise, 1915'te Ermenilere yönelik olaylar üzerinde odaklandığı kaydedildi.
Tarihin bu sayfasını kimi hükümetlerin soykırım olarak tanımladığını yazan Financial Times, satırlarında Türk tarafının savunmasını da aktardı.
Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ilişkin resmi gündeminde ise Ermeni sorununun yer almadığını vurgulayan gazete, Verheugen'ın 'bu konuya gerek var mı bilmiyorum' şeklindeki sözlerini alıntı yaptı.
Irak'ta farklı grupların iktidar kavgasında giderek daha çok kanın akıtıldığı bir cephe de üniversiteler mi? Financial Times, resmi rakamlara göre, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden bu yana Irak'ta öldürülen akademisyen sayısının geçen hafta 35'e ulaştığını yazdı.
Geçen hafta arabası kurşunlarla delik deşik edilen Musul Üniversitesi Çeviri Bilim Başkanı İman Yunus, en son öldürülen üniversite hocası. Financial Times, yeni Irak'ı şekillendirmek isteyen 200'e yakın farklı siyasi partinin, öncelikle üniversitelerde, yani Irak'ın elit gençleri arasında etkin olmak için başabaş bir yarışa girdiğini; fakat bu mücadelenin bazen ölümcül boyutlara tırmandığının da görüldüğünü aktarıyor.
Gazete, Irak geçici hükümetinin yüksek öğrenimden sorumlu bakanlığının, üniversite kampuslerinde her türlü siyasi faaliyetin yasaklandığını duyurduğunu bildirdi.
Independent, 'tarihin belki de en zarif grev eylemi' başlıklı haberinde,
"Mekan Venedik, protestocular da gondolcu olunca, ortaya şairane bir manzara çıkmış. Ama Gondolcuların derdi büyük aslında: Venedik sularında sayıları giderek artan motorlu taşıtlardan şikayetçiler. Geçen hafta bir motorun toslayıverdiği gondolun, içindeki romantik yolcularıyla birlikte alabora olması, bardağı taşıran son damla olmuş" ifadelerine yer verdi.