HABER

Ayakta tedavilerde katılım payı ne kadar?

Ayakta tedavilerde katılım payı ne kadar?

Ankara (AA)- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarıda, 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarındaki ayakta tedavilerde alınacak katılım paylarının, önceki basamaklardan sevk olup olmadığına göre düzenlenmesine olanak sağlanmasının, sağlık kurumlarına başvuruları dengede tutmaya yönelik olduğunu bildirdi.

Bakan Akdağ, AA muhabirinin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklikler içeren tasarıda, ayakta hekim ve diş hekimi muayenelerinde alınması öngörülen katılım paylarına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Yasada, ayakta tedavide 2. ve 3. basamağa başvuruda katkı payının artırılabilmesine olanak sağlanması, 1. basamağa başvuruyu teşvik için mi yapıldı?" sorusu üzerine Akdağ, bu katkı paylarının yüksek rakamlar olmasını öngörmediklerini vurguladı.

Aile hekimliğinin doğrudan birinci basamağa müracaat oranını yüzde 40'lardan 60'lara yükselttiğini anlatan Akdağ, aslında bu oranın yüzde 80-90'lara çıkması gerektiğini belirtti.

Akdağ, şöyle konuştu:
"Ancak şunu da biliyoruz ki Türkiye'de birinci basamaktaki hekim sayısı, başvuruların doğrudan birinci basamağa yapılmasını mümkün kılamayacak kadar yetersiz. Bazıları sadece teoriyle konuşuyorlar. Sevk zinciri önemlidir. Yani birinci basamaktan üst basamaklara doğru... Biz de zaten bütün programlarımızda sevk zincirinin teşvik edileceğini, sevk zincirine uygun bir yapının oluşturulacağını söyledik ama bunu bir kararla hemen 'haydi ertesi günden itibaren sevk zinciri uyguladık'
demekle yapamazsınız."

Bunun nedeninin birinci basamaktaki doktor sayısı yetersizliği olduğunu bir kez daha vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu bir gecede yaparsanız, karşınıza şöyle bir tablo çıkıyor: Birinci basamakta bir hekimin karşısına 100 hasta çıkarmış oluyorsunuz. Tabii sonuç ne olacak? Buradaki hekimler hem kendi işlerini yapamayacaklar hem de gelenlerin hepsini hastanelere sevk edecekler. Onun için hem aile hekimliği uygulamalarımızda, hem de yeni Sosyal Güvenlik Kanunu'ndaki hükümlerle doğrudan hastaneye müracaat edenlerden alınabilecek küçük rakamlarla bunu dengede tutmaya çalışacağız."

Sosyal Güvenlik Yasası'na konulan bu rakamların hiçbir zaman özel sektörün almayı düşündüğü veya aldığı ücretlere benzemeyeceğinin altını çizen Akdağ, bunların 2-3 YTL civarında, çok küçük rakamlar olacağını belirtti.

"Birinci basamakta hekim sayısı yeterli hale gelince katkı payının artıp artmayacağı" sorusu üzerine de Akdağ, "O zaman sevk zinciri konur, tabii biraz artırılabilir. Sevk zincirini biraz daha gönüllü bir talep artışıyla sağlamanın daha uygun bir geçiş olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler