ANKARA (ANKA) - -Babalık davası için öngörülen 1 yıllık süre geçtikten sonra, gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabileceğine ilişkin hükmü "çocuk" yönünden iptal eden Anayasa Mahkemesi, sürenin hak arama özgürlüğünü sınırladığına karar verdi.
Yüksek Mahkeme, 303. maddenin dördüncü fıkrasına ilişkin esas incelemesini, "çocuk" yönünden sınırlı olarak yaptı. Mahkeme, maddenin dördüncü fıkrasındaki, "Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir" fıkrasının, "çocuk" yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Kararın gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Çocuk ile babası arasında soybağının kurulması için açılan davaya babalık davası denildiğinin anımsatıldığı gerekçeli kararda, yasa koyucunun, bir yandan çocukların, babalarını bilmelerini, babalarının nüfusuna yazılmalarını ve bunun getireceği haklardan yararlanmalarını sağlamak, diğer yandan da davalı babanın ve ailesinin uzun süre dava tehdidi altında kalmalarını önlemek amacıyla babalık davasında çocuğa verilen ek dava açma süresini makul bir süre olarak belirlemesi gerektiği belirtildi. Kararda, çocuk ve babanın özgürlükleri arasında adil bir denge kurmalması gerektiği vurgulandı.
- BİR AYLIK SÜRENİN ÇOK SINIRLI-
Gerekçede, kişinin evlilik dışı dünyaya gelse bile anne ve babasını bilme, babasının nüfusuna yazılma ve bunun getireceği haklardan yararalanma hakkına sahip olduğu ifade edildi. Kararda, çocukların anne ve babasından kendisine karşı olan görevlerini yerine getirmelerini isteme haklara sahip olduğu da vurgulandı. Kararda, çocuğa dava açmak için tanınan bir yıllık sürenin haklı bir sebeple kullanılamaması durumunda bunun yerine öngörülen bir aylık sürenin çok sınırlı olduğu vurgulandı.
Gerekçede, "Hak düşürücü niteliğinden dolayı da çok sınırlı olan bu sürenin geçmesinden sonra çocuk, babası ile arasında soybağını kurma ve buna bağlı haklara sahip olma olanağını yitirecektir. Bu nedenle, çocuğun maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkını ve hak arama özgürlüğünü sınırlayan itiraz konusu kuralda öngörülen süre adil, ölçülü ve makul değildir" denildi. İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girecek.
ANKA