HABER

Bardakoğlu'ndan "kurban uyarıları"

Bardakoğlu yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin başlı başına bir ibadet olduğuna dikkati çekti.

ANKARA (A.A) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, yıl içinde kesilen hayvanların beşte dördünü alım gücü yerinde olan vatandaşların yiyebildiğini, kurban bayramında kesilen hayvanların ise fakir fukaranın sofrasında aş olduğunu belirterek, ''Bu itibarla kurban ibadetinin özünü hayvan hakları adına tartışmaya açanların, olaya insan hakları açısından bakmalarını tavsiye ediyorum'' dedi.

Bardakoğlu yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin başlı başına bir ibadet olduğuna dikkati çekerek, kurban kesilmeyip yerine para yardımı yapılması halinde sadece hayır işlenmiş olacağını, bunun kurban ibadeti yerine geçmeyeceğini vurguladı. Bardakoğlu, kurban edilen hayvanların etlerinin paraya çevrilmemesi ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiğini söyledi.

Kesimsiz vekaletle kurban kampanyalarının dinen doğru olmadığını ifade eden Bardakoğlu, kurban kesimi için vekalet veren vatandaşları da vekaletlerine sahip çıkmaları konusunda uyardı.

Kurban kesimi konusunda vekalet alanların da vekalet verenlerin de sorumluluğunun ortak olduğuna dikkat çeken Bardakoğlu, ''Vekalet verenlerin vekalet verdiği kişi veya kurumun dini usullere ne kadar titizlik göstereceğini mutlaka araştırması gerekir, sadece parayı verip, arkasını dönmekle sorumluluktan kurtulmaz. Kişi ve kurumların da vatandaşların ibadet niyetini kötüye kullanmaması ve bunu bir ticari kazanç konusu olarak görmemesi gerekir. Hiç kimse vekaletle kurban kampanyalarını yardım kampanyasına, para toplama kampanyasına dönüştürerek suistimal etmemelidir'' diye konuştu.

Vekaletle kurban kampanyasını dini esaslara uygun olarak yerine getirmeye çalışan kurumlar da olduğunu belirten Bardakoğlu, bu kapsamda Türk Kızılayı'na teşekkür etti.

-''OLAYA İNSAN HAKLARI AÇISINDAN BAKMALARINI TAVSİYE EDİYORUM''-

Etin, ancak kurban ibadeti sayesinde her sofraya ulaştığını ve kurban bayramlarında güzel bir paylaşım örneği sergilendiğini belirten Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu itibarla usulüne uygun olmayan kesimleri, yol kenarındaki otoban kenarındaki kesimleri, kaçan boğaları öne çıkararak, kurban ibadetinin özünü tartışmayı doğru bulmuyorum. Türkiye'de yılda 3-3.5 milyon civarında büyükbaş, 9.5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmektedir. Bu hayvanların yaklaşık beşte biri ibadet maksadıyla kurban edilmekte, beşte dördü de diğer zamanlarda et ihtiyacı için kesilmektedir. Kurban Bayramı'nda kesilenler de et ihtiyacı için kesimin yerini almaktadır. Ancak arada önemli bir fark var, yıl içinde kesilen hayvanların beşte dördü alım gücü yerinde olanlar yiyebilirken, kurban bayramında kesilen hayvanların fakir fukaranın sofrasında aş olmaktadır. Bu itibarla kurban ibadetinin özünü hayvan hakları adına tartışmaya açanların, olaya insan hakları açısından bakmalarını tavsiye ediyorum.''

-PAKİSTAN'A 20 MİLYON LİRALIK AYNİ YARDIM-

Diyanet'in vekaletle kurban kesimi kampanyası kapsamında Pakistan'ın önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Bardakoğlu, bu ülkede belli bir plan ve program dahilinde hareket edileceğini söyledi.

Yeterli hayvan rezervinin olduğu yerlerde hayvanların kesileceğini, olmadığı yerlerde ise diğer yerlerden taze kurban eti ya da kavurma transferi yapılacağını anlatan Bardakoğlu, ''Sel bölgesinde elinde sınırlı miktarda küçük veya büyükbaş hayvanı kalmış insanların parayla ellerindeki bu hayvanları alıp, kurban edip ellerini kurutmayı planlamıyoruz. Bir ibadet yaparken toplumsal yararı ve uzun vadeli yararları düşünmek zorundayız'' diye konuştu.

Bardakoğlu, Pakistan'daki selzedeler için Başkanlıkça başlatılan kampanya kapsamında toplanan fitre ve zekat bedelleri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 milyon TL'nin ihtiyaç sahiplerine ayni yardım olarak ulaştırılacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler