HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkent'teki AB siyaseti değişiyor

ANKARA (İHA) - ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın dün yaptığı, AB uyum yasalarının sudan bahanelerle engellenmesi durumunda seçim propagandasını bunun üzerine yapacaklarını söylemesi üzerine, diğer partiler harekete geçti. Yılmaz'ın bu sözleri, Ankara'da 'AB' yönünde yapılan karşılıklı tepkileri yeni bir mecraya sürükledi. Böyle bir riske girmek istemeyen MHP yumuşarken, diğer siyasi partiler de buna sıcak bakıyor.

MHP AB KONUSUNDA YUMUŞUYOR MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yine partili arkadaşlarıyla sabahtan bu yana ANAP'ın getirdiği 13 maddelik AB uyum yasa teklifini inceliyor. Şandır, bir gazetecinin sorusu üzerine TBMM'de yaptığı açıklamada, "Burada bizim kabul edebileceklerimizi ayrı bir paket yapıp Genel Kurul'da görüşme imkanı olursa, özellikle AB yolunda yapılacak uyum yasalarını da çıkartmış oluruz. AB uyum yasaları yalnız idam, ana dilde yayın ve eğitim meselesi değil. Bir uzlaşmayla daha önce ulusal programda yaptığımız uzlaşmayla yapılması gerekenleri yapıp da, ihtilaf olanları en sona bırakmış olsaydık bugün bu problemleri yaşamamış olurduk. Umuyorum ki, anlarlar ve o yönde tanzim edip Genel Kurul'a getirirler. Biz de destek veririz" dedi.

DYP, PAKETİN BİR BÜTÜN OLARAK GETİRİLMESİNDEN YANA Öte yandan, DYP de ANAP'ın teklifini inceliyor. Bugün ya da yarın ANAP'a bu konudaki fikirlerini açıklayacak olan DYP, paketin bir bütün olarak getirilmesinden yana. DYP, idam, ana dilde yayın ve öğrenim ile ilgili ayrı bir paket üzerinde diğer siyasi partiler tarafından bir uzlaşmaya varılması halinde, kendilerinin de bu uzlaşı içinde yer alacağını bildirdi.

TBMM'de yeni grup kuran Yeni Türkiye de aşağı yukarı DYP ile aynı görüşü savunuyor. Yeni Türkiye içindeki bazı milletvekillerinin 'idam' ile ilgili düzenlemenin yapılması yani idamın kaldırılması halinde seçim bölgelerine gidemeyecekleri mesajını da bizzat Genel Başkan İsmail Cem'e ilettiler.

SP ise ANAP'ın teklifinde düşünce ve inanç özgürlükleri konusunda eksikler olduğunu ifade ederken, DSP ve AK Parti'liler de Meclis'te ANAP'ın teklifi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyorlar.

Dolayısıyla bir uzlaşma olması halinde 'idam', ana dilde yayın ve öğrenim haklarının ANAP'ın mevcut paketinden çıkarılması gündeme gelecek. Bu da uyum yasalarının seçim kararı alınmadan önce Meclis'ten çıkacağı ihtimalini güçlendiriyor.

Express


En Çok Aranan Haberler