HABER

Batılı liderlerinden Türkiye'ye destek

Batılı liderlerin çoğunluğu Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyor

ABD'deki düşünce kuruluşu German Marshall Fund ile İtalyan Compagnia di San Paolo Vakfı tarafından yapılan ankete göre AB ve ABD'li liderler, Türkiye'nin AB üyeliğine kendi kamuoyularına göre daha olumlu bakıyor. ABD ve AB kamuoyu, Türkiye'nin üyeliğini liderler kadar destekleme de gerçekleşme ihtimalini daha yüksek görüyorlar.

Washington DC'deki Marshall Fund'un üst düzey yetkilisi Dr. İan Lesser, Türkiye ve AB üyeliğine ilişkin sonuçların önemine dikkatçekerek, Amerikalı liderlerin yüzde 71'nin, Avrupalı liderlerin ise yüzde 51'nin Türkiye'nin AB üyeliğini olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.

Lesser, Amerika'nın Türkiye'ye olan desteğinin ise, üyelik sürecini çok fazla etkilemeyeceğini ifade etti. Lesser, "Herşeyden önce Birleşik Devletler'in bu konuda Avrupa Konseyi'nde bir oy hakkı yok" diye konuştu.

Türkiye'nin AB adaylığını güçlendirmek ve üyeliğini destek vermenin ABD dış politikasının değişmez bir yanı olduğunu kaydeden Lesser, bu politikanın değişeceğini düşünmediğini de dile getirdi.

Araştırma sonuçlarına göre, liderlerin tersine Amerika ve Avrupa Birliği halkları Türkiye'nin AB üyeliğine daha az destek veriyor. Avrupa kamuoyunun sadece yüzde 22'si, Amerikalılar'ın ise yüzde 40'ı Türkiye'yi AB'de görmeyi kabul ediyor.

Lesser, 2010 yılı Haziran ayında başlayan araştırma sonuçlarında, Türkiye kamuoyu nezdindeki imajının önemli bir rol oynadığına inanmadığını belirterek, daha çok Türkiye'nin, İran'la yakınlaşma ve İsrail ile ilişkilerin kötüleşmesi gibi, dış politikasındaki gelişmelerin etkili olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Araştırmada, Türkiye ile Batı arasında farklı değerlerin olduğuna da dikkat çekildi. Sonuçlara göre, Avrupalıların yüzde 60'ı ile Amerikalıların yüzde 46'sı Türkiye'nin Batı ile ortak değerleri paylaşmadığına inanıyor. Bu görüş liderler arasında ise Avrupa'da yüzde 34, Amerikada ise yüzde 16 oranında.

Lesser, bu sonucun, kamuoyu ve liderlerin, "ortak değerler" tanımını farklı şekillerde yorumlamalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Liderler Türkiye'nin stratejik konumu ve dış politakadaki etkisini dikkate alırken, Batı kamuoyu "ortak değerler" tanımını daha çok kültürel ve dini değerler olarak yorumluyor.

Lesser, Türkiye'nin adaylık süreci önündeki en büyük engelin de bu olduğnu düşünüyor.

Türkiye'ye karşı bu noktada bir direnç olduğuna dikkat çeken Lesser, "Batı kamuoyu, Müslüman bir ülke olarak Türkiye'nin Avrupa'ya dahil olmasından korkuyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler