ANKARA (İHA) - Günlük hayatta durup düşünülmeden yapılan birçok hareketin bel sağlığını tehlike altında bıraktığı ortaya çıktı. Ayakta dururken, yürürken, otururken, çalışırken hatta ayakkabı seçiminde bile dikkat edilmediği zaman bel de ciddi sonuçlara yol açıyor.
Uzmanlar, bel sağlığını korumak isteyen, fıtık veya başka bir sebebe bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken birtakım hususlar olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, bel sağlığı için dikkat edilmesi gereken hususlar, "Herhangi bir ağırlığı taşımak gerekirse, yükü vücudunuza simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken, belinizin dik pozisyonda olmasına dikkat edin. Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız, başkalarından yardım isteyin. Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın. Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya, vücudunuza ne kadar yakın olursa, omurganıza binen yük o kadar azalacaktır. İki kişi iseniz ve bir eşyayı bir ucunu asla bırakmayın. Ağır bir yükü belinizden yukarı kaldırmayın. Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayın. Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, ayaklarınızın yerini değiştirerek dönün. Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyin. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret edin. Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayın. Stabil olmayan bozuk koltukların ve yumuşak iskemlelerin belinizi tehdit ettiğini unutmayın. kol konacak sandalye ve koltukları tercih edin. Sandalyede oturuken ayaklarınızın altına bir basamak çekerek daha rahat oturun. Her gün en az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafenizi giderek artırın. Günlük yaşamda ani hareketlerden sakının. Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutun. alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beleniz için ilave bir yük olduğunu unutmayın.
Uzman hekimine danışmadan bel korsesi kullanmayın. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayın. Kesin teşhis konulup bel ağırınızın nedeni anlaşılmadan belinizi çektirmeyin. Üzüntü ve stresin bel sağlınızı da olumsuz etkilediğini bilerek ruh sağlığınıza özen gösterin. Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin Ayakkabılarınızın topuklarının yüksekliği normal, ölçekleri yumuşak olsun. Yatağınız sert olsun. Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz veya uygun olmayan pozisyonda kalmak beli rahatsız eder. Bilgisayarda çalışırken basiniz dik, belinizin ve kalçalarınızın arka kısmı destekli, kemikleriniz yere paralel durumda olmalı. Gözleriniz ekranın üst düzeyi hizasına yakın konumda ve ekranı tam karşıdan görecek pozisyonda bulunmalı. Kollarınız rahat. ön kol ve bilekleriniz aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalı. Yürürken veya ayakta dururken vücudunuzun dik bir pozisyonda olmasına özen gösterin. Ağırlığınızı her iki bacaginiza eşit olarak paylaştırın. Ayakta dururken her iki omuz ve kalçanızın aynı hizada olmasına dikkat edin. İşyerinde devamlı olarak çalışıyorsanız, bu durumun beliniz için sakıncalı olduğunu bilin ve ara sıra kalkıp dolaşın, çünkü oturur pozisyonda iken belinize binen yük ayakta iken olduğundan belirgin şekilde daha fazladır. Yapılan araştırmalarda günlük mesainin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına yakalanma riskinin ayaktakilere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir" şeklinde sıralanıyor.