HABER

Beyaz Saray'ın yaptığı atamalar

WASHİNGTON (İHA) - ABD Başkanı George W. Bush'un Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na yaptığı atamaların, Amerikan Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD Anayasası'na göre Başkan tarafından Yüksek Mahkeme, üst düzey bakanlıklar, büyükelçilikler ve fedaral mahkemelere yapılan atamalar, Senato'nun onayından geçmek zorunda.

ABD'de yasal prosedüre göre Başkan, aday listesini Senato'ya yazılı olarak sunuyor. Senato, burada adayın yeterlilik ve dürüstlüğünü ilgili komite veya komisyonların yaptığı oturumlarla değerlendiriyor.

Genellikle kamuoyuna açık olarak yapılan oturumlar sırasında aday, Senato üyeleri tarafından sorulan sorulara cevap veriyor. Buna ilaveten, muhaliflerin veya destekçilerin adayı sorgulamasına da kısmen izin verilebiliyor.

Bu arada ilgili komitelerin aday hakkında olumlu, olumsuz karar vermek veya herhangi bir tavsiyede bulunmamak seçenekleri bulunuyor.

Senato tüzüğü çerçevesinde, yapılacak onay oylamasından önceki son oturumda, "Senato bu adayı tavsiye edip, onaylayacak mı?" sorusunu soruluyor. Senato üyeleri bu aşamada; "onaylayacak", "reddededecek" veya "harekete geçmeyecek" şeklinde 3 seçenekten birini seçme opsiyonuna sahip.

Sorunun sorulmasından sonra Senato oylamaya geçiyor. Atamanın gerçekleşmesi için çoğunluk oyu gerekiyor. Oylama sonrasında, Senato Sekreterliği resmi sonuçları Beyaz Saray'a gönderiyor.

Birleşik Devletler'de 2 yıllık her bir Kongre döneminde yaklaşık 4 bin sivil, 65 bin askeri atama yapılıyor.

ABD'li senatörler hakkında istatistiki bilgiler yayınlayan tarafsız konumdaki Kongre Araştırma Servisi'ne göre, Başkan tarafından yapılan atamaların yaklaşık yüzde 99'u rutin olarak doğrudan onaylanıyor.

En Çok Aranan Haberler