HABER

Beyazıt Devlet Kütüphanesi 120 yaşında

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'de devlet eliyle ilk olarak hizmete açılan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin 120. hizmet yılı, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun yanı sıra, çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle kutlandı.

Family Finans Kurumu'nun sponsorluğunda yapılan 120. yıl kutlama törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun yanı sıra, İstanbul Vali Yardımcısı Şeref Can, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdürü Şerafeddin Kocaman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, kütüphane yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Şeref Can, "Kütüphaneler, toplumun kalkınmasında önemli bir unsurdur. Kütüphaneler, bilgi toplumunun ihtiyaç duydukları bilgi kaynaklarının merkezidir. Kitaba ve okumaya ayırdığımız zaman maalesef ülkemizde çok sınırlı. İnsanlarımızın büyük bir kısmıysa hiç kitap okumamaktadır. Toplumumuzla ilgili bu tespit endişe vericidir. Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Kütüphaneleri, kitapları toplayarak, koruyarak insanımızı kitapla birleştiren kütüphaneciler olmasaydı, çağdaş uygarlık olmazdı. Bu yüzden kitaba toplum olarak daha çok önem vermeli ve kitabın eğitimin vazgeçilmez bir aracı olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Vali Yardımcısı Can'dan sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, yaşamın değişmesi için, bilgiye karşı olan tutumumun da değişmesi gerektiğini

vurgulayarak, "Türkiye'de politika başlığı altında konuşulan sorunların tamamını bir cümleyle özetleyebiliriz. Türkiye sorunlarının tümünden, bilgiye ilişkin tutumunu değiştirerek kurtulabilir. Ya da tersini söyleyebiliriz. Türkiye, bilgiye ilişkin tutumunu değiştirmedikçe, bu sorundan asla kurtulamaz. Bunun mucize bir kurtuluşu varsa o da, insanlarımızın bilgiye ilişkin tutumlarını topyekün değiştirmesidir. Hiç bir koruyucu, ya da kurtarıcı dışsal faktörler bizim bilgiye ilişkin tutumumuzu değiştiremez. Sürekli bir koşuşturma arayışı içindeyiz. Herkesin bu tutumdan vazgeçmesi gerekir. Bilgiyle daha yakın bir ilişki içine girmeliyiz. Bilgi ile donatılmış bir siyasal yapıya kavuşmalıyız" diye konuştu.

Bilgi çağını yakalamanın en önemli unsurlarından birinin çocuklar olduğuna değinen Bakan Mumcu, çocukların eğitimine önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Soru soran, araştıran, merak eden çocukların cezalandırılmaması gerektiğini belirten Mumcu, "Merak eden çocuk, araştıran çocuk kitaba ilgi duyar. Çocuk cezalandırıldığı takdirde hayatını düzenleyemez, sosyalleşemez. Pasif bir nesil yetişir. Temel sorun bilginin ne kadar yararlı olduğuna ilişkin tutumundan kaynaklanıyor" dedi.

Türkiye'nin aslında fakir bir ülke olmadığını belirten Mumcu, "Türkiye, dünyada en fazla sigara tüketen ülke konumunda. Buna karşın en az kitap tüketen ülke yine Türkiye. Bu ülkede insanlar sigaraya ayırdığı bütçe kadar kitaba da bütçe ayrılmalıdır. En azından bu kadar fakir değiliz. Türkiye'nin sorunları ancak böyle çözülür"

ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki kütüphanelerin modernize edildiğini kaydeden Mumcu, sözlerine şöyle devam etti:

"81 ilimizde depo kütüphaneler ve bölge kütüphaneleri kuruluyor. Bunlar hızla ilçelere de yayılmakta. Kütüphanelerin klasik devlet binaları sisteminden çıkarılıp çok amaçlı, modern binalar haline getirilmesi için de çalışıyoruz."

Daha sonra, yeni ve eski eserlerin yer aldığı bir sergi, Bakan Erkan Mumcu tarafından açıldı. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin 120. kuruluş yıldönümü dolayısıyla, kütüphanenin sürekli okurlarına ve kütüphanenin yenilenmesinde katkıda bulunanlara birer plaket verildi. Kütüphane Müdürü Şerafettin Kocaman, Kültür Bakanı Erkan Mumcu'ya, katkılarından dolayı bir plaket ile kütüphane rehberi takdim etti.

Tören sonunda, görme özürlü ikiz avukatlar Selim ve Kerim Altınok, gitar çalıp konuklara mini bir konser verdi.

En Çok Aranan Haberler