Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (Médecins Sans Frontières), her gün 4000 kadar insanın Sudan'ın Mavi Nil eyaletindeki çarpışmalardan kaçarak Güney Sudan'a geçtiğini bildirdi.
Örgüt, BBC'ye yaptığı açıklamada halen sınırın hemen ötesindeki Güney Sudan topraklarında 30 bin dolayında mültecinin derme çatma barınaklarda kaldığını belirtti.
Güney Sudan'ın daha güney kesimlerinde kurulmuş olan üç büyük mülteci kampında, Sudan'ın güneyindeki topraklarda ordu ve isyancı güçler arasında süren çatışmalardan kaçan 70 bin kişi barınıyor.
Mülteciler, Sudan silahlı kuvvetlerinin havadan ve karadan saldırılar yürüttüğünü anlatıyorlar.
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Jean-Marc Jacobs, sınırı aşan mültecilerin çoğunun son derece hâlsiz olduklarını, göç sırasında bazı yaşlıların ve takatsiz durumdaki insanların terkedildiğini aktarıyor.
Jacobs, "Birçoğu çok yorgun halde geliyor. Genellikle iki haftayı aşkın süreyle yolda olan insanlar bunlar. Yol boyunca, yaralı veya yürüyemeyecek kadar yorgun haldeki insanların terkedildiğini anlatıyorlar. Mülteci akını bu düzeyde devam ederse, mevcut durum daha da kötüleşecek." diyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, onbinlerce insanın sınırı geçmek amacıyla beklediğini düşünüyor. Ancak BM mülteci örgütünün idaresindeki kamplarda olanakların sonuna dek zorlandığı, yeterince su olmadığı ve daha fazla mülteciye yer bulmakla güçlük çekileceği bildiliyor.
Bölgede şiddetli yağışların da başladığı ve bu soyutlanmış bölgeye ulaşımın giderek zorlaştığı kaydediliyor.