Birmanya'da iktidardaki cunta, yönetimi Sein liderliğindeki sivil hükümete devretmişti
Birmanya Cumhurbaşkanı Thein Sein, isyancı Karen savaşçılarının lideri ile görüştü.
BBC'ye bilgi veren Karen savaşçıları, görüşmenin dünyanın en uzun süre devam eden çatışmalarından birine yol açan mücadele boyunca yaşanan bir ilk olduğunu söyledi.
Karen isyancıları, 60 yıldan uzun bir süredir bağımsızlık için mücadele ediyor.
Birmanya'ya baskı yapan Batı'lı devletler, ordu destekli hükümetin, ülkede yaşanan etnik isyanlarda diyalog yoluna başvurmasını istiyorlardı.
Vatana ihanet suçlamasıyla 20 yıl hapse mahkum edilen Karen isyancılarının liderlerinden biri geçen ay Birmanyalı yetkililer tarafından serbest bırakılmıştı.
Karen Ulusal Birliği'nin bir sözcüsü, Birmanya cumhurbaşkanı ile isyancı liderin görüşmesinin dostane bir havada geçtiğini söyledi.
BBC'nin Güney Asya muhabiri Rachel Harvey, son görüşmelerin Birmanyalı yetkililerin ülkedeki ayrılıkçı gruplarla sorunları müzakere yoluyla çözme çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.
Siyasi müzakere sürecine geçmeyi hedefleyen hükümet ile bazı isyancı gruplar, daha şimdiden geçici ateşkes anlaşmaları imzalamaya başladılar.
Askeri liderlerin iktidarı resmen, yine kendi destekledikleri Cumhurbaşkanı Thein Sein liderliğindeki sivil bir hükümete devrettiği 30 Mart 2011 tarihinden bu yana demokratikleşme yönünde bir dizi önemli gelişme yaşanmıştı.
Fakat uzmanlar onlarca yıldır tırmanan güvensizlik ardından, ateşkes imzalayan grupların bile son derece temkinli olduğuna dikkat çekiyorlar.
Ülkenin kuzeyindeki Kaçin bölgesinde çatışmaların durdurulması ise henüz mümkün olmadı. Kaçin bağımsızlık hareketi şu ana kadar hükümetle siyasi sorunlar çözülmeden herhangi bir anlaşma imzalamayı reddetti, ama müzakerelere katılacaklarını bildiriyorlar.
Bu ayın başlarında hükümet ile Kaçin isyancıları arasında ateşkes sağlama hedefiyle görüşmeler yapıldı.