HABER

Boonyaratglin, darbeyi değerlendirdi

BANGKOK (İHA) - Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra'ya karşı yapılan darbenin mimarı General Sondhi Boonyaratglin, "Tayland'da bu koşullarda daha fazla demokrasi olamazdı. Çünkü devletin elinde olduğu bazı mekanizmalar çürümüş ve çalışamaz duruma gelmişti" dedi.

19 Ekimde Başbakan Thaksin Shinawatra'ya karşı yapılan darbenin mimarı General Sondhi Boonyaratglin, darbeyi hazırlayan nedenleri İHA'ya değerlendirdi. Müslüman Sondhi Boonyaratglin'in Budist halkın da büyük sempatisini kazandığı, darbenin ardından halkın kendisini çiçeklerle karşılamasıyla da ortaya çıkmıştı.
Darbenin ardından geçici hükümet kurduklarını ve komşu ülkelere ziyaretlerde bulunduklarını belirten Boonyaratglin, sıranın sık sık şiddet eylemleriyle gündeme gelen Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu Güney Tayland'a geldiğini ifade etti.

Thaksin Shinawatra tarafından sık sık şiddet olaylarının ve ayaklanmaların yaşandığı Güney Tayland'da istikrarı sağlayamamakla suçlanan Boonyaratglin, eski başbakanı bölgeye yönelik yanlış politikaları nedeniyle eleştirmişti. Bu çekişmenin ardından Shinawatra ve Boonyaratglin arasındaki anlaşmazlık iyice gün yüzüne çıkmıştı. Thaksin Shinawatra'nın 18-20 Ekim tarihleri arasındaki New York'taki BM toplantısı dönüşünde Sondhi Boonyaratglin'i görevden alacağının duyulması üzerine kraldan onay alan Boonyaratglin, 19 Ekim günü darbeyle işbaşına geldi.
Darbenin hazırlayıcılarını anlatan General Boonyaratglin, "4-5 yıl öncesine gittiğimizde ülkede demokrasi iyi çalışıyordu. O zamanlar insanlar mutluydu ve darbeyi gerektiren sorunlar yoktu. Gün geçtikçe insanlar rahatsız edildi, hakları çiğnendi. Bunu vergisiz ticaret de eklenebilir. Tabi ki bu koşullarda demokrasi daha fazla ilerleyemezdi. Çünkü devletin elinde olduğu bazı mekanizmalar çürümüş ve çalışamaz duruma gelmişti. Halk da bunları biliyordu, ancak hükümet bir türlü istifa etmiyordu. Toplumlar arası birlik bozulmuştu. Halk hükümete karşıydı. Çok defa büyük gruplar toplandı ve hükümeti protesto etti, ancak bir şey çıkmadı. Daha sonra insanlar kralın başbakan atamasını istedi, kral bunu reddetti çünkü başbakan ataması halinde demokrasiyi çiğnemiş olacaktı. Tekrar halk sokaklara döküldü. Ülke bir çıkmazda sürükleniyordu. Tüm gruplar, tüm toplum bundan rahatsız oluyordu, yatırım yapılamaz hale gelmişti çünkü gelecek görülemiyordu. Kimse ne olacağını bilmiyordu. Biz de kişisel çıkarlardan çok halkın çıkarını korumak zorundayız ve onların isteklerini göz ardı edemeyiz" açıklamasında bulundu.

"THAKSİN, TAYLAND'A GELEBİLİR" Eski hükümetin icraatlarını araştırmaya devam ettiklerini ifade eden Sondhi Boonyaratglin, "Daha önceki hükümetin yaptıklarını ve yaptıklarının sonuçlarını hepimiz biliyoruz. Hala da araştırmalarımız devam ediyor. Üç koldan araştırma yapıyoruz. Araştırmalarımız, kötü yönetimi durdurma, tüm bakanların ve vekillerin hesaplarını kontrol altına alma, ülkenin paralarının nereye gittiği konularında detaylı şekilde sürüyor. Biz çok sayıda rüşvet ve usulsüz ticari belge bulduk. Bazı yolsuzluk ve rüşvet belgeleri ülkede faaliyet gösteren çok büyük kurumlarla ilgili. Bunları bulmak çok önemliydi ve şu an tüm belgeler elimizde. Eski başbakan Thaksin, şu an Tayland'a gelebilir tabi ki. Onun zamanında oluşan çöküntünün araştırılması ve yargılaması hala daha devam ediyor. Eğer Thaksin gelirse 10 yıl önceki Tayland kanununa göre yargılanmayacak; çünkü onu biz iptal ettik. Şu anda tekrar yasa çıkarmaya başladık" şeklinde konuştu.

Güney Tayland sorununa ciddi şekilde eğileceklerini ifade eden General Sondhi Boonyaratglin, "Aslında orada olaylar biraz azaldı ama biz hala olaylar artıyor gibi görüyoruz. Bundan sonra güney sorunu konusunda ciddi yaklaşımlarımız olacak. Daha önceki dönemlerde olaylarda yer almış veya olaylara karışmaya zorlanmış insanları af getiriyoruz. Bu suç oranını düşürecektir. İnsanlara pozitif yaklaşmaya özen gösteriyoruz. Bildiğimiz gibi bundan önceki hükümetin geçmiş yıllarda buradaki olayları önleme konusunda çok büyük iki olaya sebep olmuştu. Aslında güney insanı, şimdi mutlu olmaya başladı; ama bölücüler mutlu değil tabii. Çünkü onlar bölgede tek olmak istiyor, buna izin veremeyiz" diye konuştu.

Sondhi Boonyaratglin, "Tarihte hemen tüm darbeler kanlı olmuştur; Tayland'daki darbe aslında çok farklı. Bir kere burada darbeyi isteyen halk oldu ve asker de halkın istediğini yerine getirdi. Halk darbenin çok önceden yapılması gerektiğini bildirmişti zaten; ancak biz hükümetin iyi yola gitmesini bekledik. Çünkü geçmiş hükümet de halk tarafından seçilmişti" dedi.

Tayland'da seçimlerin yakın bir zamanda yapılması beklenirken, eski başbakan Thaksin Shinawatra'ya seçime katılma hakkı verilip verilmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Yapılan anketler ise seçime katılması durumunda Thaksin Shinawatra'nın şansının yüksek olduğunu gösteriyor.

En Çok Aranan Haberler