Cenevre - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun sözcüsü Luey Safi, bugünkü görüşmelerde müzakerelerin doğru yola girdiğini ve bir miktar ilerleme sağladıklarını belirterek "Rejim sonunda Cenevre Bildirisi çerçevesinde konuşmayı kabul etti. Bugün Cenevre Bildirisi çerçevesinde müzakere ediyoruz" dedi.
Bu gelişmeye karşın, muhalefet ile rejim müzakere heyetleri arasında görüş ayrılıklarının sürdüğünü bildiren Safi, "İlk neyi tartışacağımız konusunda rejim ile aramızda büyük mesafe var" ifadesini kullandı.
Rejim temsilcilerinin, öncelikle güvenlik konularının ele alınmasını istediğini, kendilerinin ise BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 sayılı kararı ışığında bir sıralama talep ettiklerini aktaran Safi, sorunların ancak "geçiş yönetimi"nin kurulması ile aşılabileceğini vurguladı.
-Uluslararası topluma çağrı-
Muhalefetin müzakere heyeti üyesi olan Luey Safi, Şam'daki mevcut yönetimin bugüne kadar Suriye'deki tüm değişim ve dönüşüm taleplerine karşı çıktığını ve isteksiz davrandığını söyledi.
Suriye rejiminin, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımları engellemeye devam etmesi durumunda, bazı ülkelerin yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarmaya hazırlandığının anımsatılması ve görüşlerinin sorulması üzerine Safi, şu karşılığı verdi:
"Bir ilerleme görmek zorundayız, çünkü bizler burada görüşmelere devam ederken, insanlar Suriye'de yaşam mücadelesi veriyor. Rejimin kendi insanlarını öldürmesine son vermek için uluslararası toplumdan baskı uygulamasını bekliyoruz.Eğer gelecek iki gün içinde bir ilerleme göremezsek BM Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısı yerinde olacaktır."
-Görüşmelere yarın devam edilecek-
Bu arada 24 Ocak'ta başlayan ve Suriye'de üç yıldır süren iç savaşa siyasi bir çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre görüşmelerine yarın devam edilmesi bekleniyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin arabuluculuğunda aynı salonda bir araya gelen ancak henüz karşılıklı konuşmaya başlamayan taraflar, toplantıda görüşlerini ve taleplerini İbrahimi aracılığıyla karşı tarafa iletiyor.
İbrahimi, sürecin başında müzakerelerin uluslararası toplum tarafından 2012'deki Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde yapılacağını kaydetmişti. Cenevre Bildirisi, Suriye'de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızası ile tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor.
Suriye rejimi, görüşmelerin ilk beş gününde, Cenevre Bildirisi'ne bağlı olduğu yönünde güçlü bir taahhütte bulunmaktan kaçınmıştı.
Bugünkü görüşmede Cenevre Bildirisi temelinde tartışmaya hazır olduğunu açıklayan rejim heyeti, bu kez konuların teker teker ele alınması gerektiğini, ilk konunun da "terörizmle mücadele" olması gerektiğini öne sürmüştü.
Yarınki görüşmede tarafların Cenevre Bildirisi'nin uygulanması ile şiddet ve terörle mücadele konularının ele alması bekleniyor.