HABER

Cerattepe davası yoğun güvenlik eşliğinde başladı

Dava, Artvin'in Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetlerinin yürütmesinin durdurulması talebiyle açılmıştı. Davayı izlemek için Artvin'den yola çıkan konvoy, yolda 6 kez durdurularak arandı.

Cerattepe davası yoğun güvenlik eşliğinde başladı

Rize Adliyesi'ne ulaşanlar emniyet güçlerinin aramalarından sonra duruşma salonuna alındı.

Artvin'in Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetlerinin yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan dava bugün başladı.

Yeşil Artvin Derneği'nin açtığı davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe'de madencilik faaliyetleri için verdiği olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun yürütmesinin durdurulması talep ediliyor.

Doğan Haber Ajansı (DHA), yaklaşık 300 kişinin sabahın erken saatlerinde davayı izlemek için Artvinden yola çıktığını ancak 6 ayrı güvenlik noktasında konvoyun durdurulup araçların arandığını aktardı.

9 soruda CerattepeRize Adliyesi'ne gelen Artvinliler, Kent ormanı ve Hatila Milli Parkı arasında kalan Cerattepe'de madencilik faaliyetlerinin bölgeye büyük çevre zararı vereceğini söylüyor.

Duruşmayı izlemek için Artvin'den yola çıkan konvoy 6 farklı noktada durdurularak arandı.

Artvin'den Rize'ye giden konvoydaki CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan aramalara tepki göstererek, "İçişleri Bakanı ve iki ilin valileri ile görüştüm. Aynı araçların tekrar tekrar aranması manidar. Aynı kişi 3 kez aranıyor. Ben de milletvekili kimliğimi değil nüfus cüzdanımı veriyorum. Büyük bir bölüm duruşmaya yetişemeyecek. Artvin'de OHAL koşulları uygulanıyor" dedi.

Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı beklemediklerini de ifade eden Bayraktutan, "Buradan çıkacak kararın bir önemi de yok. Nihai karar Artvin halkının kararıdır. Artvin halkı kararını vermiştir" diye konuştu.

Yılın ilk aylarında Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır'ın Cerattepe'de madencilik işlemlerine başlama hazırlığı, Artvin'de tepkiyle karşılanmıştı.

Cerattepe'de madencilik girişimlerinin yasal süreci:**2012: Cengiz Holding, Cerattepe'deki altın ve bakır madenin işletmesini, ruhsat sahibi Özaltın Şirketi'nden redevans anlaşması ile aldı.2013: Yapılan yürütmeyi durdurma başvurusuyla madencilik faaliyetleri başlamadı.2014: Maden işletilemeyeceğine dair karar yerel mahkemeden çıktı ve Danıştay tarafından onaylandı.2015: Eti Bakır, ikinci bir ÇED raporu aldı. Bu raporun olumlu olması sayesinde madencilik çalışmalarının hazırlığı başladı.2016:** Artvinliler madencilik faaliyetlerini protesto etmeye başladı. Yılın ilk aylarında polis gösterici köylülere gazla müdahale etti. Ardından ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması için mahkemeye başvuruldu.

En Çok Aranan Haberler