ANKARA (İHA) - 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazminine İlişkin Yasa Tasarısı'nın ele alındığı Çevre Komisyonu'nda, bir süre önce İskenderun'da batan Ulla Gemisi yüzünden Çevre ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı bürokratları birbirini suçladılar.
TBMM Çevre Komisyonu'nda 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazminine İlişkin Yasa Tasarısı' ele alınıyor. 5 maddesi kabul edilen tasarı görüşmelerinde tasarıyla ilgili tartışmalar çıktı. Tasarıda, standartlara uymadığı konusunda açık belirtiler bulunan petrol veya diğer zararlı maddeleri taşıyan gemilerin, Türk kara sularına ve iç sularına girmesine izin verilmeyeceği, girmiş olan gemilerin derhal buralardan çıkarılması veya şartlar tamamlanıncaya kadar bağlanarak seferden yasaklanması öngörülürken, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, 15 gün sınırlaması getirilmesini istedi. Öztürk, böyle bir düzenlemenin Bakanlığın elini kolunu bağladığını belirtirken, buna örnek olarak Ulla gemisini gösterdi.
Öztürk, Ulla gemisinin 4.5 yıl İskenderun Limanı'na bağlı kalıp çıkarılmaması konusunda da önceki hükümeti sorumlu tuttu. Dışişleri Bakanlığı'nı temsilen toplantıya katılanlardan Hakan Karahan, Ulla gemisinin mahkeme kararına rağmen limandan çıkarılmadığını, Çevre Bakanlığı'nın Ulla gemisine hep süre verdiğini savunarak, 15 gün şartının getirilmesinin uluslararası sözleşmelere uygun olmadığını ifade etti.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Öztürk'e, bakanlığın tehlikeli atık taşıyan Ulla gemisini derhal limandan çıkarma yetkisi olduğu halde neden çıkarmadığı soruldu. Öztürk ise, gemideki yükün 'kömür tozu' olarak bildirildiğini; ancak limana bağlanmasından 1.5-2 ay sonra tehlikeli atık olan 'baca tozu' olduğunun anlaşıldığına işaret etti.
Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri de, tehlikeli atık taşıyan gemilerin Türk karasularından çıkarılmasının 15 günlük süreye bağlanmasına karşı çıktılar. AK Parti Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş ise, bürokratların karşılıklı suçlamaları karşısında, "Burası dingonun ahırı mı? Gelen geminin yükünün 2 gün içinde tespit edilmesi gerekir. Yoksa hangi yasayı getirirseniz getirin" diye kızdı.
Komisyon üyesi milletvekilleri, bürokratlar arasındaki tartışmalara tepki göstererek, tasarının olgunlaşmadan getirildiğini belirttiler.
Tasarı üzerindeki çalışmalar sürüyor.